A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pannonhalma jazzre hangolva

Illés Tamást kérdeztük

2014-06-11 | Tóth Adrienn


Valószínűleg sokan jártak már a Pannonhalmi Apátságban, és számtalan borkedvelő látogatta már meg az itt található Pannonhalmi Apátsági Pincészetet is. Azt azonban talán még nem mindenki tudja, hogy az év folyamán néhány - sokak örömére egyre több - különleges estének lehetünk a részesei, amikor a borkóstolást jazzkoncertek kísérik Pannonhalmán. Az évről évre szisztematikusan építkező programsorozatról, valamint az új majorságról Illés Tamást, a pincészet kereskedelmi és marketingvezetőjét kérdezte a Vinoport.hu.


Hogy jön a jazz a Pannonhalmi Apátsághoz?

A Pannonhalmi Főapátságban évek, sőt évtizedek óta rendkívül gazdag zenei kulturális élet zajlik. A látogatók többsége számára mára természetessé és kiszámíthatóvá váltak a monostor középköri bazilikájában minden jelentősebb egyházi vagy állami ünnepen (húsvét, pünkösd, Szent István napja, karácsony stb.) megrendezett orgonakoncertek.

Tavaly ünnepelte 10 éves jubileumát az Arcus Temporum (Időívek) nevű összművészeti fesztivál is, amelynek zenei vonala minden évben egy-egy klasszikus és kortárs zeneszerző műveit állítja párhuzamba. Emellett az utóbbi esztendőkben az Apátság gyógynövénykertje is már hagyományosan a népzenei koncertjeink otthonává vált.

A fent említett zenei események mellett természetesen a monostor falai között, elsősorban a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban komoly zenei aktivitás figyelhető meg, hiszen a diákok számára szervezett zenei előadások és koncertek mellett az intézménynek saját zenekara van, amelyet a bencés tanárok és tanulók közösen alkotnak: ez a Bencés Big Band és az Improvizációs Műhely.

Pannonhalma jazzre hangolva

A jazz tehát a legkevésbé sem áll távol a Főapátságtól, s mint a művészet általában, a zene, és ezen belül is a jazz az önkifejezés egy nagyon érzékletes példája, amely képes a szereplők közötti interakció, valamint a zenészek és a hallgatóság közötti kommunikáció megteremtésére. E több irányú zenei „kérdezz-felelek” kultikus fellegvárává alakult az elmúlt esztendők során a Pannonhalmi Jazz-Terasz, amely a Pannonhalmi Apátsági Pincészet szabadtéri kóstolóteraszán rendezi csodás akkordba a páratlan természeti környezetet, a kiváló borokat és a minőségi dzsesszzenét.

Sok éves tradícióra tekint vissza az rendezvénysorozat. Melyek voltak a főbb fejlődési szakaszok?

A Pincészet 2003-as felépítését követő évben a borászat környezetének rendezése is megtörtént, amelynek során kialakításra került egy, a monostori levendulaültetvényekre és gyógy-, illetve fűszernövénykertekre néző, csodálatos panorámát kínáló kóstolóterasz, ahol az időjárási körülmények függvényében szakvezetett pincelátogatás nélkül is lehetőség nyílik a pincészet borainak kóstolására és megismerésére.

A helyszín kiváló lehetőséget kínált arra, hogy zenés események megrendezésével a környezet, a borok és a jazz teljesen egyedi módon alkossanak egységet, hiszen a könnyed beszélgetések, a kötetlen borfogyasztás és a kellemes közösségi hangulat a zenében a jazz szabad és improvizatív világával mutatott erőteljes párhuzamot.

A Pannonhalmi Jazz-Terasz koncertsorozat nyaranta legalább három alkalommal élvonalbeli magyar és külföldi dzsesszzenészek fellépésével eseményenként mintegy 300 fős közönség számára kerül itt megrendezésre, idei szezonja pedig már a nyolcadik a sorban!

2010-re, a VIATOR Étterem megnyitásának idejére a Jazz-Terasz teltházas koncertsorozattá nőtte ki magát. E koncertsorozat lehetőségeinek kiszélesítéséhez új helyszínként kínálkozott az étterem, ahol a terasz korlátozottabb befogadóképessége miatt bensőségesebb jellegű koncertek valósíthatók meg.

Idén érkezett újabb állomásához a fejlődés, hiszen 2014 nyarán új helyszínt avatunk.

Mit lehet róla tudni?

A pannonhalmi jazzkoncertek helyszíneinek triója idén nyáron teljesedik ki a Pannonhalma központjában, a piactér mellett kialakított Apátsági Major Látogatóközpont átadásával, amely lépéssel – vagy akár ugrással – a Főapátság mintegy „leköltözött” a városba.

Pannonhalma jazzre hangolva

E projekt eredményeként ugyanis a 21. századi látogatói igényeket kielégítő kulturális-turisztikai látogatóközpont jött létre a város szívében. A helyszín nem más, mint a monostor 18. században épített központi pincéje, amelyet a II. világháború után államosítottak s borvidéki termelőszövetkezeti borászatként működött tovább a rendszerváltozásig.

Az épületegyüttes tavaly került ismét a bencések tulajdonába, akik regionális kiállítóteret kialakítva költöztetnek ismét mozgalmas életet az eddig használaton kívüli komplexumba. A júliusban ünnepélyes átadásra kerülő volt majorsági épület mintegy 400 méter összhosszúságú föld alatti pincerendszerében méltó otthonra lelt az ezeréves pannonhalmi monostori szőlő- és borkultúrát megújult formában bemutató kiállítási anyag, a kisebb termek időszakos kiállításainak tárgyai között pedig a Főapátság rejtett kincseiben is gyönyörködhetünk.

A pillanatnyi megpihenésre vágyó vendéget kávézó és cukrászda, valamint ajándékbolt és egyéb látogatóbarát szolgáltatások várják. A Pannonhalmi Jazz-Major koncertjeinek dallamai az épületegyüttes belső udvarában, kedvezőtlen időjárás esetén pedig a boltíves rendezvénytermében csendülnek fel.

Megkülönböztethető, hogy az egyes helyszínek, programtípusok inkább kiknek ajánlhatók?

A Pincészetnél a Pannonhalmi Jazz-Terasz eseményeinek otthont adó szabadtéri kóstolóteraszon nagyobb zenekarok fellépésére és látványosabb koncertek szervezésére is lehetőség van, miközben a közönség oldalán inkább fesztiváli piknikhangulat uralkodik: a fűben gyerekek bukfenceznek, az asztaloknál társaságok csevegnek hűs borokkal koccintva, langallóktól és pogácsáktól mártogatósokon át marinált zöldségekig terjedő kínálatból étkezhetünk, a színpad előtti kis füves területen spontán tánc alakulhat ki, miközben lassan leszáll az este, és a színpad világítása adta félhomályban folytatódhat minden tovább.

A Viator Jazz-Vacsorák program az étterem teraszának korlátozottabb befogadóképessége miatt bensőségesebb jellegű koncerteket kínál, amelyek sajátossága viszont, hogy a festői környezetben megszólaló igényes dzsesszzenéhez az étterem gondosan válogatott alapanyagokból összeállított, különleges hangulatú vacsorát kínál.

Pannonhalma jazzre hangolva

A Pannonhalmi Jazz-Major ugyanakkor ötvözi a két társsorozat adottságait, hiszen kapacitásainál fogva a pincészeti koncertekhez hasonló volumenű előadások és létszámú közönség befogadására alkalmas, miközben felszereltségének köszönhetően képes az éttermi koncertek alkalmával nyújtott magasabb gasztronómiai színvonalat is biztosítani.

Ha egy vagy két koncertet emelhetnél ki a sok közül, melyik lenne az?

Ez egy nagyon alattomos kérdés, hiszen bármelyiket is hagynám ki az idei 8 koncertből, mindegyikért fájna a szívem. Fontos momentum, hogy az idei teljes sorozatot épp a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaiból és tanáraiból verbuválódott Bencés Big Band indítja, amely zenekar a Pincészet újraalapításának 10 éves évfordulóján lépett fel nálunk először tavaly, és úgy véltük, a produkció igencsak megüti a Jazz-Terasz magas fellépői színvonalát.

A Peet Project fellépése az amerikai és brit „smooth jazz” lelkületét közvetíti majd egy hitelesen magyar adalékkal, Peet hegedűjátékával, amely ugyancsak nagy élmény lesz. Idei nagy befutónak számít a Bagi-Tóth Csaba bluest és jazzt balkáni fűszerrel játszó Balkan Union projektje.

A Viator teraszán kiemelkedőnek számít az élő magyar dzsesszdoboslegendaként számon tartott Kőszegi Imre 70. születésnapja alkalmából született formáció, mint ahogy feledhetetlenül sajátos produkció lesz majd a Majorban a Kéknyúl Hammond Band dinamikus, lüktető, sőt lehengerlő fiatalos zenéje és a KFT zenekarból is ismert Bornai Tibor unplugged koncertje egyaránt.

Pannonhalma jazzre hangolva

Mint látható, a koncertek széles műfaji skálán mozognak, a jazz határait erőteljesen feszegetik, de kifejezetten annak érdekében, hogy a mindenki számára befogadható, könnyen értelmezhető és (meg)szerethető arcát villantsák fel.

Melyik borotokat ajánlod mindenképpen a koncertekre látogatóknak?

Én azt vallom, hogy a borválasztást egy ilyen estén rendkívül sok tényező befolyásolja: helyszín, társaság, hangulat, időjárás, ételkíséret vagy épp a zene. Nincs tehát kész válasz a kérdésre és fix algoritmus a feladványra, ezért szükségesnek is érzem, hogy reduktív technológiával előállított friss, illatos, gyümölcsös fehér- és rozéborokat, valamint hagyományos eljárással készült, hordós érlelésű testesebb fehér- és fűszeres, karakteres vörösborokat szintén kínáljunk.

Személyes kedvencem persze van, s e palackhoz előszeretettel nyúlok ilyen alkalommal: ez a Prior névre keresztelt dűlőszelektált és fürtválogatott rajnai rizlingünk, amelynek új évjárata is hamarosan kóstolható lesz a koncerthelyszíneken.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!