A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Bolyki Pincészet 2013

Bolyki Jánost kérdeztük

2013-07-17 | Tóth Adrienn


Pinceszemle rovatunk következő részében Bolyki Jánossal, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok borászával készítettünk interjút. Az egri pince az utóbbi időben nemcsak borai által válik egyre ismertebbé, hanem a pincészethez tartozó rendezvényközpontban zajló nagyszabású, izgalmas programjairól is. Elsőként arról kérdeztük, miután júniusban a Carbonfools lemezbemutató turnéjának hivatalos helyszíne volt a pincészet, mivel készülnek a nyár hátralevő részében.


Bár az említett koncert mellett már néhány esküvőt is a hátunk mögött tudhatunk az előrehaladott állapotban lévő új rendezvényhelyszínünkön, augusztusban még jobban ráerősítünk.

Augusztus 2-3-án újra Robotkrumpli Fesztivál lesz. Az első nap kora este egy slam contesttel indul, ami tulajdonképpen egy olyan előadást jelent, amely során kortárs költők ritmusra adják elő műveiket, alkalmanként akár egy DJ aláfestésével. Ezt az Akkezdetphiai koncertje követi.

A második napon pedig séfek segítségével indul a robotkrumpliparti. A neves éttermek konyhájának vezetőit ezúttal arra kérjük, hogy olyan ételeket készítsenek krumpliból, amelyek jól illenek egy fesztivál hangulatához.

Mire számítsunk még ezen túl?

A hónap végén lesz a Lassan a testtel fesztivál, ami szintén egy olyan kulturális esemény, ahol a zenéé a főszerep. Pénteken Irie Maffia-koncerttel indítjuk a hétvégét, szombaton pedig helyi zenekarok és zenészek improvizálnak majd némafilmek alá.

Pinceszemle: Bolyki Pincészet 2013

Ezek a fontosabb programok, de ezeken túl is vannak még terveink. Örülünk annak, hogy annak ellenére, hogy még nem is hirdettük meg nyilvánosan a rendezvényteret, idén nyolc esküvőnek adunk helyszínt, sőt két pár is bejelentkezett már jövőre.

A borok kapcsán mikorra várhatunk újdonságokat?

Most jönnek ki a 2011-es évjárat vörösborai: a Hazug Mókus, a Cabernet Franc, a Merlot és a Bikavér. Az ebből az évjáratból származó bikavér superiorunk, a Bolyki és Bolyki is palackban van már, most áll a bírálóbizottság előtt.

A korábbi évek portfóliójához képest változás az, hogy a már három évjárata elkészülő Cucc fehér gyöngyöző bor mellett idén megjelent a Pati, ami ennek a kékfrankos rozé párja lesz.

Mit jelent a Pati elnevezés?

Két évvel ezelőtt a Bolyki Pincéhez szegődött egy kóbor fekete puli. A srácok a pincénél a színe alapján Merlot-nak nevezték el, és mikor hazafelé tartottunk, egészen az autókereskedésig kísért minket, ahol szintén nagyon szerették. Ott Suzukinak hívták. Született 4 kiskutyája, három szép és Pati.

Pinceszemle: Bolyki Pincészet 2013

Mikor Pati megszületett, teljesen csupasz volt, és ráadásul terrorizálta a testvéreit, ezért Patkánynak neveztük el. Majd aztán, mikor a testvéreinek gazdája került, egy kedves kiskutya lett belőle, ezért Patira finomítottuk, és ha bárki kérdezte, hogy a Patkányból jön-e a neve, mi viccesen felháborodva mondtuk, hogy nem, hanem Patrícia az eredeti neve.

Milyen munkák zajlanak jelenleg a pincében, hol tart a szőlő?

Ma épp hordókat mosunk, mert a közeledő palackozás miatt kivettük belőlük a 2012-es hárslevelűt, amely a múlt évhez hasonlóan újra egy Meta témát ad majd. A szőlő az évszaknak megfelelő fejlettségi állapotban van. Nálunk szépen levirágzott, jó a hajtásnövekedés is, a tőkéket sikerült rendben megvédeni a betegségektől. Most a zsendülést várjuk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!