A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Orsolya Pince 2013

Turcsek Orsolya válaszolt

2013-08-08 | Tóth Adrienn


Az Orsolya Pince régóta része az egri és a kézműves szemlélettel dolgozó hazai borászok körének. Kis szériában készülő tételeik mindig erősen tükrözik a szigorú terméskorlátozás és a gondos művelés szőlőre gyakorolt hatását, mely boraikat tartalmassá és egyedivé teszik. A Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán által vezetett pince életének aktualitásairól kérdeztük a borászokat.


 

Turcsek Orsolya: Az Orsolya Pince legújabb tételei a fehérek közül a 2012-es Olaszrizling, az ugyanebből az évjáratból származó Sík-hegy Leányka, valamint a 2010-es Olaszrizling Pezsgő. A vörösek csoportjában a 2011-es Tehentánc házasításunk a legutóbb piacra kerülő tétel. A bor cabernet franc és zweigelt egybekelése.

 

Akadnak esetleg olyan borok, amelyek épp most várakoznak a startvonalnál?

 

Igen, a 2012-es Hermány Leánykát hamarosan töltjük.

 

Hogyan hasonlítható össze az Orsolya Pince utóbbi két, már pincében lévő évjárata?

 

Nálunk a fehérek 2012-ből sikerültek igazán, a vörösöket azonban a 2011-es évjáratból tartjuk szebbnek. A fehéreknél nehéz volt a nagy melegben, erős szárazság után szüretelt szőlőt kordában tartani. Hűteni kellett a mustot, hogy se az erjedés előtt, se az alatt ne melegedjen túl. Ez 2012-ben jobban sikerült, mint 2011-ben. Mindkét száraz évjáratban kisebb volt a termés, mint szerettük volna, jóval egy kg alatt maradtunk.

 

A pince portfóliójában a kadarka mindig különleges helyet foglal el. Hol tartotok most ennél a szőlőfajtánál?

 

A kadarka a száraz éveket viszonylag jól bírta, azonban nem került önállóan palackba az utóbbi két évjáratból. A 2013-as évben újra megpróbáljuk, nekünk eddig csak a P9-es klón termett, de idén további fajtaváltozatok is megmutatják végre magukat.

 

Pinceszemle: Orsolya Pince 2013

A száraz évek az új telepítésnek sem tettek jót, nem fejlődtek erőteljesen. Szeretnénk szaporítani a többféle fajtaváltozatunkat, erre a munkára valószínű tavasszal kerül sor átoltás formájában. A P9-est mindenki leírja, azonban nekünk még mindig tetszik, és nem valószínű, hogy kihagyjuk a szaporításból. Úgy gondoljuk, arra is szükség van, szép fűszerességet visz a vörösek közé. A kadarkát fontos fajtának tartjuk, kár, hogy csak 2700 tőke terem belőle. A jövőben ezért növelni is szeretnénk a mennyiségét.

 

Az Orsolya Pince életében akadnak még új fordulatok?

 

A legfontosabb az, hogy immár véglegesen kiköltöztünk a pincénkhez. A borház folytatásaként építettünk egy kiegészítést a szoba-konyha mellé, így a gyerekeknek is van már külön szobájuk. Van nappalink is, de még nem használtuk, talán majd télen. Kincső így bejáró lesz, egri iskolában tanul. Csanád Ostorosra jár óvodába, és iskolás is a faluban lesz.

 

Már területen is beújítottunk, most már állatok is vannak nálunk. Először gyereknevelési szempontok vezéreltek, majd a húshasznuk. Jelenleg két libából és öt kacsából áll az állomány. A gyerekekkel jártunk aratás után szalmabáláért, takaróponyváért, itatóért, daráért, dédimama padlására pedig etetőért, emlékekért, tanácsokért és a darálóért. Csanád Zolival együtt ácsolta az ólakat használt raklapból, palackválasztó univerzális műanyag lapokból.

 

Hogy sikerült az Egri Bikavérfesztivál?

 

Nem tartjuk napi szinten számon az egri eseményeket, de a Bikavér Fesztiválról hallottuk, hogy jól sikerült. Zoli is részt vett egy programban, a traktorversenyen másodmagával egy motorospermetező-futáson szerepelt. A Gárdonyi Évből nekünk az Egri csillagok című musical díszelőadása jutott tűzijátékkal. Szuper volt!

 

Pinceszemle: Orsolya Pince 2013

Itthon még előttünk álló esemény lesz ősszel egy Szenátor Ház-beli borvacsora. Budapesten e hét szerdán a Szigeten lehetett velünk találkozni a Nick Cave koncerten, de ez nem hivatalos program volt. Szeptember 11-15-én a várban ott leszünk a Borfesztiválon, az Orsolya Pince keretein belül mutatjuk be a borainkat és a pezsgőt.

 

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!