A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el

Megkezdte a szüretet a Törley

2016-08-29 | Vinoport


Sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el

Drukkoljon mindenki, hogy ilyen jó maradjon az időjárás, mert sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el – mondja a Törley Pezsgőpincészet főborásza. Videón azt is megmutatta, hogy indult a szüret Etyeken.


A szüret kezdésének legfontosabb feltétele, hogy érett legyen a szőlő. Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően úgy döntött, augusztus negyedik hetének elején jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a legelső szőlőfajtát, a korai érésű irsai olivért. A hét eleji nagy esőzések kis ideig bizonytalanná tették a munkálatok pontos indulásának dátumát, ám a jó idő végül lehetővé tette, hogy a szüretelő gépek a kedd délelőtt során nekilássanak a munkának.

 

"38 milliméter csapadék esett le a hét elején. Kis késéssel indult a szüret, mert a jó minőséghez alapvető, hogy száraz szőlőt szedhessünk, úgy ugyanis kizárt, hogy felhígulhassanak az illatok-zamatok, amelyek miatt olyan finom egy bor. Most ideális érettségben szüreteljük az irsait" – mondta Laczkó Gábor.

 

 

Az irsai olivér kettős hasznosítású fajta: borászati célokra és csemegeszőlőként is használják jó illata és zamata miatt, magas cukorfokot azonban szinte alig tud produkálni megfelelő savtartalom mellett. Az etyeki irsai olivért 16,3 magyar mustfokos érettségben szüretelte a pincészet. A termésből készül majd el a Szent István Korona számos díjat elnyert irsai olivér bora, valamint a Hungaria pezsgőcsalád édes irsai olivér pezsgője és ebből a szőlőből készül majd a Törley borcsalád irsai olivér bora is.

 

Laczkó Gábor elmondta, az irsai olivér szüretét követően a szüreti munkálatok egy hétig állni fognak, hogy bevárják a többi fajtát, mint például az olaszrizlinget, a muskotályt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget. "Amint ezek beértek, nincs megállás" – mondta a borász.

 

A Törley Pezsgőpincészet főborásza mesélt arról is, mi kellene egy jó évjárathoz. "Drukkoljon mindenki, hogy ilyen jó maradjon az időjárás, mert sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el." Laczkó Gábor szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. "Hiába gondolja azt az ember, hogy sokat tud borászatról, szőlészetről, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, túl sokat nem érünk a tudásunkkal."

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!