A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Somló, Somló...

Új arcok, új borok a Somlóról

2014-05-06 | Mészáros Gabriella


Szeretjük a somlói borokat. Drukkolunk a somlói termelőknek. Karakteres, említésre méltó története van a borvidéknek, és mellesleg sok jó bora. De vajon mennyire jók ezek a borok? Sokak szerint túlárazottak. Mások azt mondják, túl ásványosak, nincs bennünk fajtajelleg, sokat kell őket érlelni. Van ezekben valami igazság, vagy csak lövöldözünk a levegőbe? Helyzetértékelés, helyzetfelmérés, tükörbe nézés. Amire minden borvidéknek szüksége van. Vagy legalábbis lenne, minimum éves rendszerességgel.


 

Úgy gondolom, efféle gondolatok vezérelhették Balogh Zoltánt és a Somlói Borok Boltja tulajdonosát, Cartwright Évát is. Elhatározták ugyanis, hogy megmutatják a Somló egy kevésbé ismert oldalát. Április végén a Gellért Szállóban tartottak egy szűkebb körű ültetett kóstolót, ahol a tételek viszonylag gyorsan követték egymást. Balogh Zoltán felvezetése tömör volt és szakszerű. Mi pedig kóstoltunk.

Maga a Somló-hegy nagyjából 4-5 millió évvel ezelőtt jött létre. A hazánkat fedő Pannon-tenger kiszáradását követően a föld mélyén lévő bazalt a vulkáni működés következtében több helyen előbukkant, így formálódott a Badacsony, a Szent György-hegy és a Csobánc mellett, kissé távolabb, a Kisalföld peremén a Somló is. A vidéken átfolyó ős-Duna és az uralkodó szelek sok talajalkotó elemet sodortak magukkal, többek között ezek eróziós munkájának köszönhető a Somló mai formája és a körülötte elterülő sík vidék.

Ha szeretnénk megérteni a somlói borokat, nem elég annyit tudnunk, hogy a Somló-hegy maga bazaltból és törmelékeiből épül fel. Fekete Béla szavaival: „A somlói bazaltban az a különleges, hogy kialakulásakor gázzárványok ékelődtek bele, ezért ez nem egy tömör, összefüggő kőzet, hanem állandó mállásban lévő anyag. Ez azért fontos, mert a szőlő gyökere ebből a málladékból tudja felvenni az ízanyagokat.”

A szőlő fejlődése nem egyedül a napsütéses órák számától és a hőmérséklettől függ. Nem elég ugyanis, hogy a kedvező klimatikus viszonyok között elegendő ideig süti a nap a tőkéket, a bazalt hőelnyelő tulajdonsággal is rendelkezik. A nappal elnyelt sugarak melegét éjszaka visszasugározza, ami a szőlő számára igen értékes hőtartalékot jelent. Részben ennek is köszönheti tehát a somlói bor sajátos karakterét: egyfelől komoly savakat és szerkezetet kínál az ásványi anyagokban gazdag talaj, az egyre melegebb nyarak viszont épp a savak szelídülését segítik elő. Talán ennek a tulajdonságnak is köszönhető, hogy valaha a somlói borok épp úgy a Pharmacopoea Hungarica  (Gyógyszerkönyv) részét képezték, mint a Vinum Tokajense Passum. Bár analitikai értelemben a somlói borok savtartalma nem csekély, azok összetétele miatt a somlói bor igen jótékony hatású volt, főként gyomorbántalmakra.

A Somlón kívül egyedül a Tokaji borvidéken jellemző a fehér szőlőfajták szinte kizárólagos jelenléte. Bár mindkét borvidéken kísérleteznek kék szőlővel, ezek inkább kuriózumnak számítanak. Somlón a 2012-es adatok szerint 580 hektárnyi területen termesztettek fehér szőlőt, míg a kék szőlővel borított földek nagysága alig több 7 hektárnál.

Somlónak öt fő fajtája van, ezekből lehet eredetvédett bort készíteni: juhfark (99 ha), furmint (72 ha), olaszrizling (160 ha), hárslevelű (33 ha) és tramini (13 ha).

Somló, Somló...

Több mint húsz tétel érkezett az alkalomra, többnyire olyan borok, amelyek még nem vagy éppen most kerültek kereskedelmi forgalomba.

.

Bogdán Birtok

Primavera (rizlingszilváni) 2013

Fajélesztős, reduktív eljárással készült bor. Üde, tiszta és határozott illat tele bodzával és vegetális jegyekkel. Megtévesztő karakter, nem gondoltuk volna, hogy somlói bort kóstolunk – így első nekifutásra. Bárhol születhetett volna az országban. Könnyed, szinte légies, ízeiben is az illatból már ismert virágos aromákkal. Szerkezete alapvetően jó, de a bor rövid.

.

Várkapitány Pincészet

Rozé 2013 (cabernet sauvignon)

Érdekes vállalkozás. Illatában visszafogott, kevés piros bogyós gyümölccsel. Savai jelentősek, ízben ez a domináns elem. Minőségre nem mondanám kiemelkedőnek, savhangsúlyos, kissé érdes cserzőanyagokkal. Azért felmerül bennem a kérdés: biztos, hogy ennek az egyre szűkölő területnek, amit a Somló jelent, még cabernet sauvignonnak is helyet kell adnia?

Csetvei Pince

Kő-Papír-Olló Olaszrizling 2013

Határozott és tiszta illat, rizlingesen fanyar és jelentős ásványos-sós jegyekkel. Szájban kitűnő szerkezet, szép savak, a bor kerete kifogástalan. Ízeiben is egymással versengve jelennek meg a sós és a keserű mandulás jegyek. Koncentrációban az évjáratnak megfelelően kevésbé erőteljes bort kóstolhatunk. Könnyen iható, lendületes, számomra élvezetes és őszinte somlói bor.

.

Barcza Bálint pincéje

Furmint 2013

Hordóban érlelt tétel. Illatában a bor kissé bizonytalan, talán a hordó a bűnös a dologban. Sajnos a bor szájban sem tiszta. Bár analitikai adatai nem túlzóak, az érzékszervi tapasztalat mást mutat. Minden porcikája külön életet él, középtájon üresnek tűnik a bor. Nem kirívó alkoholtartalma uralja az utóízét.

.

Marton Pincészet

Királyfurmint 2013

(Első élményeim ezzel a klónnal még a ’80-as évek végéről származnak. Gazdája igen büszke volt rá, sokáig élt is a bor a palackban. Sajnos a termelőjét már elfelejtettem…)

Ez a tétel hordóban érett. Illatában mintha kis botritiszt éreznék, citrusos jegyekkel, kis kajszival. Leheletnyi oxidáció érezhető a boron de semmiképp nem zavaró. Ízében vastag, szép szerkezettel, ízeiben is meleg tónusokkal, érett gyümölcsökkel. A végét az alkohol uralja, de amúgy határozott, gerinces bor.

.

Vándor Pince

Vándor Cuvée 2013

Illatra eltér az eddigi boroktól, a hordó édeskés fűszeres jegyei egyértelműen felfedezhetők. Tiszta és határozott. Mellette kevés ásványosság. Ízében szerencsére a fa egyáltalán nem érezhető olyan intenzíven, mint az illatában. Testre nem nehézkes, szépek a savai, rendezett az ízvilága. Szép bor.

.

St Margit Pince

Juhfark 2013

Újnak tűnő pincészet, első boruk, amit kóstolok. Illatában érezhető édeskés-akácos jegyek. Mintha a Loire mente libbenne át a színen. Gyümölcsös, tiszta és kellően intenzív is. Szájban érezzük a közel 30 gramm maradék cukrot, de a bor egyensúlya kifogástalan. Remek szerkezet, szép savakkal, elegáns vonalvezetéssel. Hosszú és tartalmas, számomra nagyon is követhető stílusban. Szerettem.

.

Borbély Pincészet

Juhfark 2012

Hordóban érlelődött a bor. Illatában furcsa fülledtségre emlékeztető karakter, de félő, hogy ez nem palackhiba. Szájban erőteljes savgerinc, érezhető cserző hatás. Testre a bor nem nehézkes, de a tisztasággal és alapvető alkotóelemeivel problémák vannak.

.

Kreinbacher Birtok

Juhfark selection 2012

Enyhén gyógynövényes, de tiszta illat. Kis levegővel intenzívebbé válik. Florális jegyek vezetik. Szájban jó savérzet, közepesnél nem nagyobb testtel de jó egyensúllyal. A korty végén csak az alkohol érezhető picit erősebben. Ízeiben visszafogott, nem túldimenzionált, de némi eleganciával is megáldott bor.

.

Csordás-Fodor Borház

Olaszrizling selection 2012

Számomra a bor nem tiszta, mintha erjedési hiba lenne benne. Sem illata, sem íze nem teszi alkalmassá arra, hogy értékeljük.

.

Kolonics Családi Pincészet

Szt. Margit Olaszrizling, hordóválogatás 2012

Illatában édeskés vonulat, határozott fűszerességgel. Némi túlérettséget érzünk benne, de nem túlzó, viszont levegővel zöld fűszeres jegyekkel egészül ki. Ízében a bor jó arányú, finom és tiszta szerkezetet érzek. Jó tartású, nem túl koncentrált, de szép bor. Határozott körvonalai végig megmaradnak a szánkban.

.

Somló Kincse Kézműves Kispince

Furmint 2012

Tiszta, kissé ásványos, zöld fűszeres illat. Érettebb, mélyebb tónusokkal. Szájban jó savak, élénknek mondható az ízvilága is. Némi vegetális felhang uralja végig ízeiben. Jó arányok, közepes test, finom utóíz.

.

Hollóvár Pincészet

Furmint 2012

Illata csodás. Mézes-édeskés, buján fűszeres. Ízében sajnos ez a lendületesség nem tér vissza, kimondottan savszegénynek érzem. Szájban tömör, de tompa bor, hiányzik belőle a lendület, és ízeiben sem érezni az illatban tapasztaltakat.

.

Tóth Pince

Kőfejtő Cuvée 2012

Nem véletlen műve az elnevezés. Illatában a bor hozza, amit a neve sugall: tömény ásványosság. Sós, matt karakterrel. Sajnos érzek némi oxidációt is, ami az ízében is fellelhető. Savai sem igazán megnyerőek, az egész boron uralkodik egyfajta kuszaság.

 .

Somlói Apátsági Pince

Hárslevelű 2012

Mélyebb színintenzitás. Illatra édeskés és gazdag, némi túlérettségre utaló karakterrel. Sárgadinnye, őszibarack. Szájban érezhető és jó szerkezetet adó savakkal indít. Egyensúlya billen kicsit az alkohol felé, de a bornak komoly teste van. Vastagabb karakter, gazdag ízvilág. Teljesen tiszta, hosszú utóízzel.

.

Royal Somló

Juhfark 2011

Némi botritiszesség után az illó uralkodik el a bor illatában. Sajnos ízében is ugyanezt mutatja.

.

Spiegelberg Kézműves Kispince

Juhfark 2011

Tiszta, határozott és ásványos illat. Sós karamell, buja fűszeresség. Némi túlérett jelleg érezhető végig a boron. Egyensúlya billen az alkohol felé, holott egyáltalán nem tűnik soknak.  Nagyon tiszta és határozott, de egy kis sav hiányzik belőle.

.

Polgár-Mátyásfalvi Pince

Olaszrizling 2011

Hordóban érlelt tétel. Illatában már tercier aromák érezhetők, gyógynövényes kiegészítéssel. Szerkezete még alapvetően rendben, ízében ásványos és eleven. Viszont már nem érzem fejlődőképesnek, kissé rusztikus de őszinte és tiszta bor.

.

Barnabás Kézműves kispince

Hárslevelű 2011

Hordós tétel. Illatában visszafogott, leheletnyi oxidált karakterrel. Azt hiszem, komolyabb mennyiségű levegővel sokat nyílna és javulna. Szájban gazdag, savai érezhetők, jó szerkezet alapját adják. Alkoholban viszont kissé túl sok, rátelepszik az ízekre. Inkább rusztikus, mint elegáns képet mutat.

.

Fekete Béla

Hárslevelű 2011

Illatában izgalmas édeskés, fanyar és fűszeres jegyeket mutat. Remek savakkal és jó egyensúllyal, a soknak mondható alkohol itt egyáltalán nem lóg ki. Ízeiben is eleven, sós, ásványos, kissé fanyar, de nagyon izgalmas bor. Végigsimogatja a száj minden apró részletét, gazdag és számomra nagyon somlói. Közel fejlődése csúcsához.

.

Tornai Pincészet

Top Selection Apátsági Furmint 2011

Túlérett, némi animális illattal. Botritiszt nem érzek, csak egy töppedtbe hajló karaktert. Szájban meghatározó a borban az alkohol, holott vannak savai is. Mégsem köti össze a savakat és a korty végén érezhető alkoholt egy határozott ív. Ízeiben amúgy ásványos és határozott lenne, valahol azonban elveszett útközben a komplexitás ebből a borból.

.

Szabó Pincészet

Juhfark 2009

Az évjárat borait megtizedelő jég itt is komoly nyomokat hagyott. Illatában a bor botritiszes, de érezni egy túlzott fanyarságot. Ízében ez még jobban kialakult, kimondottan keserűnek érzem. Kár érte, mert láthatóan komoly bort szerettek volna készíteni. Arányai nem rosszak, de az íze nagyon durva.

.

Szabó Attila Pincéje

Juhfark 2009

Illatban édeskés, szinte eperre emlékeztető karakter. Végig jellemzi egy melegség, amit nem tudnék túlérettségnek mondani. Szájban szétcsúszó arányok, az íze kimondottan kesernyés. Végig ez vezeti a kortyot, nem szép.

.

Pápa Családi Pince

Késői szüretelésű Juhfark 2009

Illatában érezni a komoly botritisz jelenlétét, viszont nem egy tiszta karaktert érzünk. Hiába a túlérettség, olyan érzésem van, mintha a botritisz nem egészséges és nem teljesen érett szőlőt támadott volna meg. Szinte fagyott ízeket érzek végig a borban.

.

Dénes Hegybirtok

Olaszrizling 2008

Illatában némi bizonytalansággal indít. Levegővel alakul, de nem tisztul ki teljesen. Ízében jó savak, jó egyensúly, nem túlzó alkohol. Szerkezetre minden rendben, a tisztasággal vannak problémáim. Az illatból ismert fülledtség végigvonul a boron. Pince??? Hordó???

.

A kóstoló után természetesen sok-sok kérdés megfogalmazódik az emberben. Eddig sem voltak illúzióim afelől, hogy van-e a Somlón teljesen kialakult és egységes stílus, egyáltalán mit lehet határozott somlói karakternek nevezni.

Nyilvánvaló, hogy valamelyest vissza lehet és talán érdemes is nyúlni a hagyományos somlói karakterhez, a mai tisztasági fegyelmet betartva. Ma zömmel fajtatiszta borokat kóstolhatunk a Somlóról, de tudjuk jól, hogy ez nem így volt. Biztos, hogy régebben sokkal érettebb szőlőt használtak a borok készítéséhez, hiszen a jó tartás és sok esetben a cukor jobb eltarthatóságot garantált. A mai viszonyok között viszont az egyensúly, az elegancia és a jó fogyaszthatóság egyaránt komoly értékeket jelentenek. A Somló sajátos ásványianyag-tartalma nagyon egyedi borokat tud adni. Érdemes lenne végiggondolni, hogy vajon a talajadottságok és a klíma együttese melyik út választásához adnak jobb keretet. Esetleg a Chablis-Sancerre reduktív iránya lenne-e itt is alkalmazható, vagy netán Burgundia a követendő példa? Az időjárás-változást feltétlenül figyelembe kell venni, és talán pont ennek alapján mondanám, hogy az első variációhoz azért a Somló túl meleg. Talajában és klímájában is közelebb áll melegebb termőhelyekhez, ahol viszont a hordós érlelésnek van indikációja.  Ezeken célszerű lenne elgondolkodni. Valamint a szőlőfajtákon is. De ez most túl messzire vezetne.

Somló, Somló...

A megfelelő stílus megtalálása nyilván hosszabb folyamat eredménye lehet csak. Ami viszont sokkal nagyobb problémát tárt fel a mai napon is, az az alapvető tisztaság, az alapanyag kezelése, a szőlőtermesztés kérdései és a szüreti időpont.  Sok szép bor mellett arányaiban túlságosan sok volt az, amelyik ilyen alapvető hibáktól szenvedett. Meggyőződésem, hogy egy olcsóbb kategóriájú bor lehet kevésbé koncentrált, de nem lehet hibás.

Itt a Kárpát-medencében – egyelőre még – minden évjáratnak megvannak a maga sajátosságai. Ezeknek a borokban meg is kell mutatkozniuk. (Számomra érthetetlen, hogy hazai viszonyaink között például az évjáratok közötti különbséget miért nem érzékeljük a borok árában is?) De ez nem eredményezhet olyan tételeket, amelyek már-már az ihatóság határait súrolják. Sokkal gondosabb szőlészeti munka és precizitás, és nem utolsósorban tudatosság lehet csak a jó borok alapja. Somló nagy potenciál. Kár lenne, ha veszni hagynánk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!