A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Százötven éve született Törley József

Ünnepelnek Budafokon

2008-02-01 | Tóth Adrienn


Százötven éve született Törley József

Százötven évvel ezelőtt, 1858. január 10-én született meg Törley József. A bácskai gazdálkodó, Törley Bálint harmadik fia Grazban tanulta ki a pezsgőkészítés csínját-bínját, majd nem kisebb helyen, mint egyenesen Rheimsben, Champagne szívében alapította meg pezsgőházát. Egy alapbor beszerző körútján vetődött el Budafokra, és rögtön felismerte, hogy a hely kivételes adottságokkal rendelkezik, és pont olyan bort lehet az itteni szőlőből készíteni, amely kiváló pezsgő-alapbornak.


Annyira elégedett volt ezzel a felfedezéssel, hogy egy huszáros vágással 1882-ben át is helyezte Budafokra francia pezsgőgyárát gépestül-emberestül. Az új céget Törley József és Társa elnevezéssel jegyezték be a budapesti cégbíróságon 1882. augusztus 1-én.

Az üzem beindult olyannyira, hogy pár éven belül bővítésre szorult, így 1890-ben áthelyezték az Anna utcába – ahol részben ma is működik -, itt egy 20 000 négyzetméter alapterületű pincerendszert alakítottak ki. A gyárat az akkori legmodernebb gépekkel szerelték fel, az európai élmezőnyben is a legkorszerűbbek közé számított. Hazánkban elsőként Törley József vezette be a fagyasztásos seprőtlenítést, de működtek még vagonemelők, gőzgépek, villanymotorok és felvonók is. A gyár termelése 1905-re elérte az évi egymillió palackot.

A Törley József még megérte pincészete huszonötödik évfordulóját, de ezt nem sokkal követően 1907-ben, Belgiumban, egy perforált vakbélgyulladásban elhunyt.

A névadó születésnapjának százötvenedik évfordulóját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban ünnepelték meg. A Törley Pezsgőpincészet mind a múltban, mind a jelenben, szívesen pártolta a művészeket. Így mi sem természetesebb, mint hogy a gyáralapító tiszteletére egy zenés eseményt szerveztek az utódok.

A századfordulón divatos szerzőktől válogattak sanzonokat, kuplékat és verseket, így könnyen lehet, hogy felcsendültek Törley József személyes kedvencei is. A Törley Szalon szervezésében Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművészek léptek fel Neumark Zoltán zongoraművész kíséretében.

A műsort követően a Chevalier Törley Pezsgőrend tagjai megkoszorúzták Törley József mellszobrát, majd az egész összegyűlt közönség pezsgővel koccintott emlékére.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!