A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szellem a palackból

Avagy Borszerda Bornai Tiborral

2009-08-06 | Vizi Csenge


Szellem a palackból

Exkluzív programsorozatot indított útjára július 22-én a Duna Borok Kertjében Szellem a palackból elnevezéssel, amelynek célja a Duna Borrégió Borainak népszerűsítése. Minden szerda este egy-egy meghívott vendéggel és egy-egy borásszal beszélget Bornai Tibor, a KFT Együttes egykori billentyűse és énekese. A talk show alatt a vendégek különböző Duna Borrégiós borokat ízlelhetnek meg, közben pedig akár egy-egy dallam is megütheti fülüket.


A Szellem a palackból a Duna Borok Kertjének kiötlői Kökényesi Gábort, alias Kökényt elküldték egy „kisebb” biciklitúrára, hogy a Duna Borrégió legismertebb borászatait végigjárja, és élményeivel, illetve a megkóstolt borok jegyzeteivel hozzájárulhasson a kert borlapjának kialakításához. Útjáról folyamatosan tájékoztatta a www.dunaborokkertje.hu blogján keresztül az olvasókat, így napi szinten lehetett megismerni egy-egy pincészet remekeit.

A bortúra július 13-án zárult, és ezután útnak indult egy új sorozat, amiben e borrégió Kökény által letesztelt, akár több nemzetközi díjjal is rendelkező nedűit mutatják be szerda esténként, mellé pedig izgalmas beszélgetéseket garantál hétről hétre Bornai Tibor.

A két „bor” szavacskát is nevében hordozó Bornai Tibor számára július 22-én indult el a Szellem a palackban talk show műszaka. A KFT Együttes híres zenésze, szövegírója, énekese ismét kezébe vette a mikrofont, hogy szeptember második szerdájáig minden héten elbeszélgessen egy számára kedves hírességgel a Hütte Kávéház és Étterem teraszán, a Duna Borok Kertjében. A téma minden meghívott vendég esetében adott, hiszen épp hírességük záloga az, amiről faggatja őket a borkedvelő műsorvezető.

„Választásaimban csupán az játssza a szerepet, hogy az illető érdekes válaszokkal árasszon el. Nem a bor köti össze vendégeimet, hanem hírességük, az, hogy valamiben igen jók. Azonban nem csak ez az útjuk érdekel, hiszen aki valamiben jó, az lehet, hogy másban is hasonlóan jeles, azonban nem ez tette ismertté, ezt is próbáljuk feltárni a közönség előtt.” – meséli Bornai Tibor. „Előfordul, hogy olyan vendégem van, aki nagyon ritkán fogyaszt alkoholt, dr. Kürti Sándorról (Kürt Adatmentő és Információbiztonsági Zrt.) például köztudott, hogy egész életében összesen talán egy üveg bort ivott meg.”

Azonban a szerdai alkalmak mégis csak a borról szólnak, hiszen az érdekes életpályák mellett újra és újra megtöltődnek a poharak egy-egy Duna Borrégiós nedűvel, amelyet mindig az épp aktuális borász ajánl a jelenlévők figyelmébe. „Mivel én nem értek annyira a borokhoz, előző nap kapok egy anyagot a róluk, azt tanulmányozom, sőt, akkor tudom meg azt is, melyik kunsági borász látogat el hozzánk.” – folytatja a talk show-k vezetője.

Továbbá azt is elmeséli, hogy a jövőben már nem csak beszélgetéssel édesítik majd meg a teltházas estéket, hiszen augusztus 7-én Korom Attila és Salamon Beáta vendégpárosa biztosan a húrok és dallamok közé csap, nem is beszélve az augusztus 19-i programról!

Ekkor ugyanis kilép a kert kapuin túlra a rendezvény: a Szabadság tér is megtelik majd zenészekkel és zeneszóval. Elsőként a FredEszter csapat lép majd színpadra, akik a 60-as, 70-es és 80-as évek pop illetve jazz slágereit különböző feldolgozásokban tárják majd a zeneszeretők elé, ezzel teremtve melegágyat a következő zenekar részére, akik lemezelőzetes koncerttel szórakoztatják majd a jazz dallamok rajongóit. A csapat egyes tagjai már részt vettek korábban is egy borszerdai programban, így nem ismeretlen számukra a terep. A Fábián Juli Jazz Riffről van szó.

A szokásos esti beszélgetés sem marad el, Bornai Tibor egy igen ismert beszélgetőpartnerrel várja az érdeklődőket: Laár András, a KFT Együttes és a L'art pour l'art Társulat alapítója és tagja fogja kiváló humorával megdolgoztatni az arc- és hasizmokat. A borokat a 2007-ben Év Borászának választott Frittmann János mutatja majd be.

Akinek pedig ennyi nem elég, mindenképp várja ki az esti hűs szeleket, amik egyben újabb jazzakkordokat és népzenei formációkat hoznak, egyrészt a Fiddle on Jazz bemutató által, másrészt Salamon Beáta és a Méta népzenei koncert keretén belül.

Ráadásul ekkor még közel sincs vége az új kezdeményezésnek, hiszen a Duna Borrégió - az összes többi borvidék legnagyobbjaként - sok-sok szépséget és újdonságot rejteget magában, amiből a fővárosban élők is részesülhetnek további Szellem a palackból állomásokon.

Remélhetőleg ezek az izgalmas beszélgetések nem csak a nyári meleg estéken jelentenek majd felüdülést, hanem kihasználva e borvidék potenciálját, folytatódnak később is, szép lassan elhintve a borkedvelőkben, hogy ezek a nedűk nem csak a mindennapok asztali borai, különlegesebbek és egyedibbek annál, minthogy beskatulyázva ott is maradjanak a „fiókban”.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!