A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szívesen vásárolunk ajándékba bikavért

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2015

2015-02-11 | Tóth Adrienn


Szívesen vásárolunk ajándékba bikavért

Az olyan klasszikus hazai bormárkák kapcsán, mint a bikavér, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyiben romlott le a bortípus presztízse a XX. század második felében. Egy 2014 nyarán, több ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azonban azt igazolja, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék sokat tett a bikavér hírnevének emeléséért, hiszen e borkategória esetében sokkal gyakoribb motivációs tényező az ajándékozás céljából vagy vendégvárás miatti vásárlás, mint egy átlagos bornál.


A Borászportál megbízásából végzett, idén 2790 főre kiterjedő felmérés célja, hogy évről évre felmérje a hazai borfogyasztók preferenciáit, választásaik okát és a borral kapcsolatos elképzeléseiket, véleményüket, illetve az ezekben beálló változásokat. A kérdőívvel végzett vizsgálat az utolsó alkalommal a bikavér megítélésére vonatkozó kérdésekkel is kiegészült.

 

Ezekből kiderült, hogy míg egy átlagos palack bort a megkérdezettek 17,4%-a vásárol ajándékozás céljából, addig ez a bikavér esetében 51,7%. A vendégvárás alkalmából megvalósuló beszerzés egy jobban körül nem írt palack bor esetében 20,7%, míg a bikavérnél 42,4%. Mindez azt bizonyítja, hogy a bikavér különleges, alkalmi italt jelent a fogyasztók számára.

 

Szívesen vásárolunk ajándékba bikavért

 

Mivel különösen nagy e bortípus jelentősége akkor, ha ebédre vagy vacsorára várunk vendégeket, érdemes azt is átgondolni, hogy mely fogások illenek legjobban az egri és a szekszárdi bikavérek mellé. Mészáros Gabriella oktató, nemzetközi borakadémikus a következő tanácsokkal lát el minket: „A bikavér borok fő jellegzetessége, akár egri, akár szekszárdi akad a kezünkbe, a finom szerkezet, a jó savak, az élénk gyümölcsösség, az elegancia és a komplexitás. Azt hiszem, a legtöbb igényes fogyasztó ezt várja el a boroktól, ami ezáltal tökéletes kísérőjévé avatja a vadhúsokkal, erdei gombákkal, gazdag fűszerezéssel készült fogásokat. Savas ízek, magasabb zsírtartalom, összetettség szintén társai lehetnek a jó bikavéreknek.”

 

 

Immár hagyomány, hogy az egri és a szekszárdi bikavérek egymással vállvetve mutatkoznak be a borkedvelő közönségnek az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj keretei között. A 2015. február 20-án megrendezésre kerülő eseménynek a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A kóstolón – a tavalyi kiállítói létszámot meghaladva – huszonhat pincészet mutatja majd be este 18:00 és 21:00 között a piacon lévő bikavéreit.

 

További információkért kattints IDE!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!