A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji Borbarátnők adománya

Tokaj-Hegyalja védelme reflektorfényben

2011-06-06 | Vizi Csenge


A már 2003-tól működő Tokaji Borbarátnők Társasága (TBT) alakulása óta azon dolgozik, hogy a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevét öregbítse, a helyi hagyományokat folytassa, ápolja. Ennek érdekében hívták életre a Tokaji Borbarátnők Bálját is, amelynek bevételét immár hetedik éve ajánlják fel egy, a borvidéken működő szervezet számára, amellyel támogatni kívánják az új nemzedék nevelését, vagy épp magának a vidéknek a fejlődését, megőrzését. Kulcsár Edit, a TBT elnöke segített eligazodni a társaság tevékenységében.


A helyszín Erdőbénye, a Béres Szőlőbirtok május 26-án, az apropó pedig a Tokaji Borbarátnők Báljának bevételéből származó összeg ünnepélyes átadója a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivőjének, dr. Takács Andrásnak. "Immár hetedik éve rendezzük meg a Tokaji Borbarátnők Bálját. A 18 alapító tag közül mind közel áll a borhoz, hiszen pincészet tulajdonosok, boros szakemberek, borászok és egyéb támogatókkal indult a TBT. Mindannyian különösen fontosnak tartjuk Tokaj-Hegyalja mind kulturális, mind gasztronómiai, szőlészeti fejlődését. Így eddig a helyi ügyek támogatásán belül főképp művészeti és általános iskolák tevékenységét segítettük, illetve a Mád árvízkárosultjait is pártoltuk." – meséli Kulcsár Edit.

Majd azt is elárulja, hogy a TBT tagjai azon fáradoznak, hogy különböző módon állítsák vissza a Tokaji borrégió hírét. Ennek érdekében egész évben programokat szerveznek, például Tanuljunk tokajiul címmel Mészáros Gabriella szokott előadásokat tartani, az érdeklődőknek bemutatják, melyik borhoz is illik a libamáj vagy épp a kéksajt, kiállításokat szerveznek, borkóstolókra invitálják a tokaji borok szerelmeseit vagy az épp most ismerkedőket. Közben pedig minden erejükkel azon vannak, hogy megőrizzék a vidék értékeit.

"Bár a kezdetek óta nem változott tagjaink létszáma, nyitottak vagyunk az újonnan csatlakozni akarók felé, hiszen örömmel veszünk minden segítséget, hisszük, hogy csak összefogva lehet megmenteni kincseinket. Ezért is kapta a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség azt a 200.000 Ft-os adományt, amely a bálból befolyt, mert most azt éreztük, a környezet megóvásába kell fektetnünk ezt az összeget. Ennek szócsöve pedig Takács András, aki eddig is sokat tett már a Hegyalját fenyegető beruházások ellen, két éve folyamatosan képviseli a borászok érdekeit."- folytatta Edit.

Ennek hozománya volt az az esemény is, amely a bálhoz kapcsolódóan került megrendezésre, és amelyben nagy szerepe volt Takács Andrásnak. "Minden évben valamilyen kapcsolódó rendezvényt hirdetünk meg a bállal párhuzamosan, fotó- illetve ruhakiállításon vehettek részt az elmúlt években az érdeklődők. Most viszonyt a világörökségi törvény kapcsán kapóra jött Takács András segítsége, ugyanis a Tokaj-Hegyalja fejlődési lehetőségei című konferenciára meghívtuk a törvény gazdáját, Szőcs Géza államtitkár Urat is, akivel megvitathatták az egybegyűltek a védetté válás témáját."

Tokaji Borbarátnők adománya

A konferencia mellett a másik legnagyobb hangsúlyt a minden évben különleges kulturális és gasztronómiai arzenált felvonultató bál jelentette. Az utóbbira jellemző volt már évekkel ezelőtt is, hogy ismert, neves séfeket kértek fel egy-egy helyi specialitás menüvé összeállítására. "A hangsúly a száraz fehérborokon volt. Elsőre még Jakabffy László koronázta meg a vendégek estéjét 18. századi menüvel. Majd többek között a székesfehérvári 67 Étterem, vagy épp az Egri Reformséf Klub mutatkozott be. Idén Ruplech László, az EU főszakácsa az encsi Anyukám mondta étterem csapatával készítette el az ételeket helyi alapanyagok felhasználásával csakis és kizárólag tokaji száraz fehér borokhoz."

A neves bálon és a tagok külön-külön munkáján túl a jövőben a TBT céljai változatlanok: hirdetni ország-világ előtt, hogy a természetes édes borok földje Tokaj, vinni ennek hírét külföldi éttermekbe, bemutatókra, vásárokra, fesztiválokra, ahogyan hazánkban is fel-feltűnnek a borbarátnők például az Egri Borok Fesztiválján, vagy épp tudásuk mélyítése céljából évente három-négyszer egymás pincéjébe is ellátogatni az éve egyszeri közgyűlésen túl így próbálják a csapatot építeni.

Továbbá a társaság tagjai hirdetnek meg olyan mérkőzéseket, mint a tavalyi borkorcsolya verseny, és fogadják a külföldről érkező vendégeket, így például a pár nap múlva érkező BBC stábot is, akik épp a tavaly lezajlott borkorcsolyák bemutatása közben figyeltek fel e vidékre. Továbbá olyan kóstolókra várják a jelentkezéseket, amelyek során a száraz, dűlőszelektált tételeken keresztül mutathatók be e táj termőhelyei, illetve hárslevelű- és furmint szőlőfajtái. Végül pedig, aki szeretne részt venni egy-egy programon, amit a Tokaji Borbarátnők Társaság szervez, íme a kínálat:

- 2011. július 30-án veterán autók és motorosok vonulnak fel Hegyalján, a Tokaji Borbarátnők Mádon, Tokajban és Erdőbényén fogadják őket. Fő utcán le lesznek állítva a gépek, a gyerekek megnézik, a pilóták pedig térkép alapján megkeresik a pincéket.
- 2011. augusztus 13. Bor, mámor Bénye. Mészáros Gabriella – nemzetközi borakadémikus gyerekprogramot szervez.
- 2011. szeptember 16. ha sikerül nyerni az NCA pályázaton – Konferencia a Szlovákiai Borút Egyesülettel.
- 2011. szeptember 24-25 Mádi Szüreti Napok.
- 2012. február 11. Tokaji Borbarátnők 8. jótékonysági bálja Mádon.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!