Tokaji próbaszüret: ígéretes kilátások
Zsendül a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály
2017-08-24 | VinoportValamennyi szőlőfajta egészséges, szépen fejlett - adta hírül a Tokaji Kutatóintézet legfrissebb jelentésében. Mind mennyiségi, mind minőségi szempontból ígéretes szüretre számíthatnak a borvidéki szőlősgazdák. Bár buktatók előfordulhatnak, az optimizmus egyelőre megalapozottnak tűnik.
A több helyszínen elvégzett második próbaszüret során a sárgamuskotály, a furmint és a hárslevelű szőlőfajták mustfokát és savtartalmát ill. pH-értékét vizsgálták. Minden szőlőfajtából 10-10 fürtöt választottak, meghatározott algoritmus szerint. A mérést a fürtök préselése és a lebegő tartalom leülepedése után laboratóriumban végezték.
Sárgamuskotály
A sárgamuskotály cukorfoka 14,7 és 17,5 magyar mustfok között mozgott. A tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeivel összevetve kitűnik, hogy az elmúlt 5 évhez képest idén a legfejlettebb a muskotály; ugyanakkor más dűlőkkel összehasonlítva nem volt jelentős eltérés a korábbi évekhez képest. A savtartalom már most is meglehetősen alacsony a bogyókban.
Furmint
A különböző dűlőkből próbaszüretelt furmintok mustfoka viszonylag nagy szórást mutat: még Bodrogolasziban, a pajzos-dűlőben mindössze 11,1-es mustfok értéket mértek, addig a tarcali Barakonyi-dűlőben a mustfok elérte a 16,8-as értéket. A vizsgált dűlőkben a savtartalomban is hatalmas különbségek vannak (8,55-17,18 g/l közötti a szórás).
Hárslevelű
A hárslevelű próbaszürete során a tavalyi cukortartalomhoz képest néhol magasabb, néhol alacsonyabb értéket mértek; az öt helyszín közül a tállyai Nyergesek-dűlőben volt a legmagasabb a mustfok a maga 15,5-ös értékével.
Összefoglalva elmondható, hogy a tokaji szőlők szépek; néhol - a védekezés elégtelensége miatt - jelentős a lisztharmat kár. Egy-két dűlőben volt jégkár, de rothadást csak elvétve látni.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
"10 éven belül mi leszünk az új mediterráneum”
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!