A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji próbaszüret: ígéretes kilátások

Zsendül a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály

2017-08-24 | Vinoport


Tokaji próbaszüret: ígéretes kilátások

Valamennyi szőlőfajta egészséges, szépen fejlett - adta hírül a Tokaji Kutatóintézet legfrissebb jelentésében. Mind mennyiségi, mind minőségi szempontból ígéretes szüretre számíthatnak a borvidéki szőlősgazdák. Bár buktatók előfordulhatnak, az optimizmus egyelőre megalapozottnak tűnik.


A több helyszínen elvégzett második próbaszüret során a sárgamuskotály, a furmint és a hárslevelű szőlőfajták mustfokát és savtartalmát ill. pH-értékét vizsgálták. Minden szőlőfajtából 10-10 fürtöt választottak, meghatározott algoritmus szerint. A mérést a fürtök préselése és a lebegő tartalom leülepedése után laboratóriumban végezték.

 

Sárgamuskotály

 

A sárgamuskotály cukorfoka 14,7 és 17,5 magyar mustfok között mozgott. A tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeivel összevetve kitűnik, hogy az elmúlt 5 évhez képest idén a legfejlettebb a muskotály; ugyanakkor más dűlőkkel összehasonlítva nem volt jelentős eltérés a korábbi évekhez képest. A savtartalom már most is meglehetősen alacsony a bogyókban.

 

Furmint

 

A különböző dűlőkből próbaszüretelt furmintok mustfoka viszonylag nagy szórást mutat: még Bodrogolasziban, a pajzos-dűlőben mindössze 11,1-es mustfok értéket mértek, addig a tarcali Barakonyi-dűlőben a mustfok elérte a 16,8-as értéket. A vizsgált dűlőkben a savtartalomban is hatalmas különbségek vannak (8,55-17,18 g/l közötti a szórás).

 

Hárslevelű

 

A hárslevelű próbaszürete során a tavalyi cukortartalomhoz képest néhol magasabb, néhol alacsonyabb értéket mértek; az öt helyszín közül a tállyai Nyergesek-dűlőben volt a legmagasabb a mustfok a maga 15,5-ös értékével.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a tokaji szőlők szépek; néhol  - a védekezés elégtelensége miatt  - jelentős a lisztharmat kár. Egy-két dűlőben volt jégkár, de rothadást csak elvétve látni.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!