A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új borbár nyitott a pesti belvárosban: Double You

Nyírő András válaszolt

2012-07-02 | Tóth Adrienn


Új borbár nyitott a pesti belvárosban: Double You

Mi történik, ha két borbarát találkozik Budapesten, és éppen nem egy előre szervezett borkóstolóra sietnek? Rendszerint beülnek egy borbárba. Szerencsére a fővárosban erre egyre több lehetőségünk van. Ezek a helyek pedig ideális teret kínálnak arra, hogy az ember egy-két pohár igazán jó bor mellett megváltsa a világot; ha az egészet nem is, legalább a borvilágot. Egy próbanap után, június 27-én újabb borbár nyitotta meg kapuit Budapesten: a Double You. A részletekről Nyírő András tulajdonost kérdeztük.


Egyre több a borbár Budapesten. Miben különbözik a Double You a többitől?

„Kerülj velünk egyensúlyba!” – mint azt a szlogenünk is hirdeti, az egyensúlyra törekvés a cél. Egyensúly a borok ízvilágában és szerkezetében, a hely kialakításában, kényelemben, atmoszférában, kiszolgálásban, borkísérő ételeinkben, és nem utolsósorban az árakban, az ár-érték arányban.

A hétköznapok reggelein pedig ugyanezt szeretnénk kávéban és apró reggeli falatokban tükrözni. A különbözőséghez még hozzátartozik, hogy rendelkezünk egy hatalmas, árkádos terasszal, amely nyáron hűvös és árnyékot adó, a téli hónapokban pedig a tervek szerint a hidegtől elzárt lesz. Ez a terasz kialakításában egyben lehetőséget ad számunkra, hogy fiatal művészek képeit tudjuk bemutatni, összekötve a boralkotás szellemét más hasonló művészi alkotások szellemiségével.

Mik voltak a borkínálat kialakításának főbb szempontjai?

A már ismert borászatok mellett megpróbálunk olyan pincészeteket bemutatni, amelyeket eddig még alig vagy egyáltalán nem ismertek szélesebb körökben, pedig méltón képviselik a bor fogalmát. A későbbiekben ezt a palettát hasonló adottságú külföldi borokkal is bővíteni szeretnénk.

Terveztek programokat, kóstolókat?

Igen. Jelen pillanatban még nagyon fiatalok vagyunk, de mindenképpen szeretnénk ebbe az irányba is lépni. A fekete kóstolópoharak például sokat sejtetően állnak a többi pohár között már most is. Ha a vendég úgy kívánja, ebből is kóstolhat.

Milyen ételekkel kíséritek a borokat?

A szokásos sajttál, friss, meleg baguette, olívaolaj, szárított paradicsom, panini, sonkatál (benne egy új kedvenc: a szarvasgombás disznósajt) mellett sikerült egy kedvelt meglepéssel előrukkolnunk. Ezek lettek a libamájpástétomok, amelyeket egyelőre négyféle ízben kínálunk: sárgabarackos-ananászos, áfonyás, körtés-gongonzolás, valamint enyhén borsos-olívás.

Új borbár nyitott a pesti belvárosban: Double You

Említenél néhány különlegességet a kínálatotokból?

Büszkeségünk sok van! Például Heumann Evelyn Pincészete Villányból, aki minden csodálatos borával hatalmas meglepetést okozott nekünk és eddigi vendégeinknek, vagy Váli Peti, aki szintén remek borokat hozott a polcunkra badacsonyörsi birtokáról. Ott van még Bősz Adrián Szekszárdról és Berecz Stephanie a Kikelet Pincétől. Pók Tamás borainál a természet a bor létének legfontosabb szereplője, ami igaz a Wassmann Pincészet biodinamikus boraira is.

Külföldről pedig már a pincénkben vár négy osztrák borászat (Wachautól Burgenlandig), akiket érdemes lesz megkóstolni, de addig is iszogathatjuk a jó ár-érték arányú elzászi Grand Cru rizlinget a 2004 óta biodinamikus Domaine Loewtől, a buborékokat kedvelőknek pedig ott vannak a champagne-ok és az elzászi crémant-ok.

Végül hadd kérdezzük meg, mit ajánlotok kánikula esetén egy nyári délutánra, estére?

Csak néhány példát említenénk a sok lehetőség közül: habzóborokat, például Szászi Endre Gyöngyösét, proseccót, elzászi crémant-okat, champagne-t, üde, frissítő ízvilágú fehérborokat, rozékat, melyek többféle stílusban találhatók meg nálunk.

Természetesen fröccsöt is, amit ugyanúgy jó minőségű alapanyagból készítünk, hiszen a jó fröccs csak jó borból készülhet! A házi bodzás és levendulás limonádék nagy kedvencek már most, az egyik csopaki pincészet – akinek a borait is meg lehet kóstolni nálunk – saját készítésű szirupjaiból készülnek.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!