A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Új taggal bővült a Junibor

Laposa Bence került a csapatba

2013-12-15 | Tóth Adrienn


A 2008-ban megalakult szervezetnél, a Junibornál immár hagyomány, hogy télen új taggal bővül a csapat. Az alapítókat követően az utóbbi években Miklós Csabi, Kiss Gábor, Pfneisl Birgit és Katrin, valamint Kardos Gábor került be a közösségbe, amelynek tagjai nemcsak rendezvényeken jelennek meg rendszeresen együtt, de Budapesten immár két borbárban, a Divinóban és a Divino Gozsduban is kizárólag rájuk épül a kínálat. Most a közelmúltban meghívott új taggal, Laposa Bencével beszélgettünk.


Mi a jelentősége annak, hogy a Junibor tagja vagy?

Több éve már, hogy szeretnék csatlakozni a Juniborhoz, egyrészt mert korom miatt is értelemszerűen illek közéjük, másrészt mert példaértékűnek tartom azt a progresszív hozzáállást, amit a Junibor és a Divino a fogyasztókkal való kommunikáció során hozzáadott érték ki tudott alakítani.

Úgy gondolom, a Divino gyökeresen új kereskedelmi szemlélete nem valósulhatna meg, ha nem korlátoznák kínálatukat oly módon, ahogy itt a Junibor tagjaira vonatkozóan megteszik. Ez a siker abszolút jól példázza a kevesebb olykor több elvét. A koncepció népszerűségében persze elvitathatatlan szerepe van a Junibor identitásának.

Hogyan zajlott le a bekerülés?

Az, hogy a Junibor tagjává váltam, nem egy új történet. Nem úgy kell elképzelni, hogy eszembe jutott, hogy elküldjem hozzájuk az önéletrajzomat, ők meg rögtön fölvettek. Két év tudatos munka van mögötte, hiszen e célunk elérésén is ugyanúgy dolgoznunk kellett a kollégáimmal, ahogy más esetben.

Különösen az elmúlt egy évben helyeztünk hangsúlyt a kapcsolatépítésre, annak érdekében, hogy a Junibor tagságába tartozók valós döntési helyzetbe kerülhessenek, amikor rólam szavaznak. Évente csak egyszer vesznek fel új tagot, ezért a részünkről ez nem működhetett másként.

Mit vársz, mit jelent majd a gyakorlatban e csapat tagjának lenni?

Nem pusztán azért akartam csatlakozni, mert a csapatba való tartozás hiányzott, hiszen mi már évek óta dolgozunk Badacsonyban a közösségi összefogáson. Egyértelmű, hogy számomra továbbra is a borvidékhez való tartozás jelenti a prioritást, hiszen ez nem csak a bort érinti, de számtalan egyéb területet is.

Új taggal bővült a Junibor

A Junibor nem mint csoport volt számomra vonzó, néhány hozzájuk tartozó borász társasága irányított feléjük, akiknek a munkáját régóta tisztelem, és akikkel baráti kapcsolatot ápolunk. Hasznosnak tartom ugyanakkor a borvidékek adta határokon átívelő kommunikáció lehetőségét, amely által elérhetjük, hogy előbbre lépjünk a hazai borászatot illető problémák megoldásában.

Térjünk most rá a pincészetre. Milyennek értékeled az idei szüretet?

Kemény volt. Ismét egy olyan évjárattal kellett szembenéznünk, amely a korábbiakhoz képest új kihívások elé állított minket. A szőlőbogyók magas savtartalma sok kérdést vetett fel számunkra, amellyel a szüret közben kellett megbirkóznunk.

Ugyanakkor sokat segített a munkában, hogy ettől a szürettől a húgom, Zsófi is csatlakozott a csapathoz miután befejezte borászati tanulmányait Bordeaux-ban. Mind a szőlőben, mind a pincében sok feladatot vett át, így a 2013-as borokon már az ő keze nyoma is rajta van.

Milyen új tételek kerültek mostanában piacra tőletek?

Nyár végén hoztuk forgalomba a 2012-es Bazalt Cuvée-t, amely több évjáratnyi kihagyás után született meg újra. Készítésének koncepciója megfelel a komolyabb borainkénak, mégis törekszünk belecsempészni könnyedséget is; úgy is fogalmazhatok, hogy az illatosság és a tartalom kettősét igyekszünk megvalósítani e tétel által.

Új taggal bővült a Junibor

A bor összeállítása eltér a korábbiaktól, hiszen egy ritkának számító kombinációt alkalmaztunk az esetében, amikor a rajnai rizlinget, a juhfarkot és az olaszrizlinget házasítottuk. Érdekesség a bor kapcsán, hogy úgy tűnik, jól érlelhető tételről beszélünk, mióta a palackba került, azóta is sokat kerekedett, alakult már.

Kaphatók már borok tőletek a 2013-as évjáratból?

A portfóliónk három könnyed tétellel indul, ha súlycsoport szerint rakjuk őket sorba, ott az Irsai Olivér, a Rizling Friss és az Illatos. A három közül az utóbbi már palackba került. Változott a fajtaösszetétele, a korábban hárslevelű és muskotály házasításból az első komponens helyére a zenit került.

Stílusa ugyanakkor változatlan: 12,5%-os alkoholtartalmával ez a legfajsúlyosabb a három bor közül, és a kerekség érdekében tartalmaz némi maradék cukrot. Bízom abban, hogy az előző évjárat után ezt is kedvelni fogják a fogyasztók.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!