A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vida Péter az Év Bortermelője 2011-ben

Adventi interjú a díjazottal

2011-12-10 | Tóth Adrienn


Vida Péter az Év Bortermelője 2011-ben

A Magyar Bor Akadémia idén is december elején jelentette be, hogy az öt döntős közül kit választottak az Év Bortermelőjévé. Az idei jelöltekről elmondhatjuk, túlnyomó részükben szekszárdiak voltak, hárman is erről a borvidékről érkeztek. A nyertes végül Vida Péter, a Vida Családi Borbirtok borásza lett, akit sokan ismerünk öreg tőkékről szüretelt kadarkájáról, kékfrankosairól vagy merlot-járól. Elsőként természetesen azt kérdeztük tőle, mekkora jelentőségűnek érzi az Év Bortermelője címet?


Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője egyszer úgy fogalmazott az elismerés kapcsán, hogy ez a magyar borászok Kossuth-díja. Amikor kihirdették az eredményt, az első érzés, amely megfogalmazódott bennem, a hála volt, hiszen köszönettel tartozom mindazoknak, akik a többfordulós megmérettetés során engem tiszteltek meg a bizalmukkal. Ezt az elismerést mérföldkőnek tekintem a pincészetünk életében

Fontosnak tartom elmondani, hogy ez a díj nem csak nekem szól, Szekszárd is megérdemelte. A borvidék az utóbbi években egyre növekvő népszerűségre tesz szert, úgy érzem, divatba jöttünk, hiszen az ideivel együtt most már harmadszorra lett az Év Bortermelője szekszárdi.

Mit gondol, minek köszönhető ez az előretörés?

Eddig is azon voltunk, de bízom abban, a jövőben még tudatosabban ügyelünk arra, hogy a munkánkkal szemben szigorúak legyünk, olyan szakemberek, akik egyre felkészültebbek. Véleményem szerint ugyanis csak ezzel biztosítható, hogy Szekszárd valóban a jövő városa legyen.

Borászként milyen általános és konkrét céljai vannak?

Fontosnak tartom, hogy különleges értékek szülessenek meg a munkám nyomán. Ezt elősegítendő bár jelenleg is folyamatban vannak új telepítések, nem tervezem, hogy gigantikus méretűvé váljak, számomra a húsz hektár jelenti a még átlátható szőlőbirtokot.

Vida Péter az Év Bortermelője 2011-ben

Milyen új dűlőkkel gazdagodott a Vida birtok mostanában?

A Hidaspetrén idén telepítettünk három hektár kékfrankost, jövőre pedig a Virághegyen alakítunk ki egy négyhektáros merlot ültetvényt, kevés kadarkával fűszerezve. Ezt előkészítendő éppen a földet forgatjuk arrafelé.

Egy ilyen díj átvételekor, gondolom, felmerül a kérdés, melyik borának köszönheti leginkább az elismerést? Mire a legbüszkébb?

Most ősszel került forgalomba legújabb csúcsborunk, a La Vida Merlot, amelyet kizárólag kiemelkedő évjáratokban készítünk, ez a 2007-es évjárat a harmadik ilyen alkalom. Ennél a bornál mindig a megkérdőjelezhetetlent keresem, és úgy gondolom megfelel annak, amit ettől a bortól várok. Az ünnepek bora. Nagyon büszke vagyok első dűlőszelekciós borainkra is, a Hidaspetre Kékfrankosra, és Baranya-Völgy Cabernet Franc-ra. Nagyléptékű borok, egy igazán nagy évjáratból, 2007-ből. Fontosnak tartjuk hogy általuk megmutathatjuk a fajta és a dűlő különleges kapcsolatát.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást Önnek borászként?

Nem egy konkrét eseményt kötnék ide, inkább úgy fogalmazok, hogy ahhoz, hogy idáig eljussak, negyvenöt év kellett, amely során nem lankadhatott a kitartás, a szorgalom, a bor iránti szeretet. Csak az ilyen szemléletben készített bor alkalmas arra, hogy bemutassa, vele olyan csoda született meg, amely bearanyozhatja az életünket.

Ezért kérem az olvasókat, legyenek olyan napjaik, amikor otthon elővesznek egy palack Vida bort, meggyújtanak egy szál gyertyát, az asztalra tesznek két szép poharat, és a két szeretett ember koccint, majd beszélgetni kezd. Öt perc sem telik majd bele, és megtudják mi is igazából az a bor. Az ünnepek közeledtével kívánom mindenkinek, hogy éljen ezekkel a pillanatokkal, mert ilyenkor ő maga is újjászületik. 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!