A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

VinAgora Borgála és díjátadás

2009-ben kétszeresére nőtt az érdeklődés

2009-07-13 | Tóth Adrienn


VinAgora Borgála és díjátadás

Tavaly alapították meg a VinAgora borverseny kísérőrendezvényét, a VinAgora Borgálát. Több olyan országban, ahol már kialakult és széleskörű a borfogyasztók társadalma, gyakori, hogy egy borverseny szervezői egy nagyobb kóstoló keretében a nagyközönségnek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy megízlelhessék az adott verseny eredményét. A július 3-án zajló esemény egyúttal arra is lehetőséget nyújtott, hogy átadják az elismeréseket a borversenyen érmet szerző borok gazdáinak.


Budapesten, a Vörösmarty téren található Üvegpalotát egy nap erejéig elárasztották a borospalackok, a borkedvelők és a borászok. Délelőtt az idén Sopronban zajló, tizedik alkalommal megrendezett VinAgora borverseny hivatalos eredményhirdetésére került sor.

A verseny elnöki tisztjét Dr. Kállay Miklós, a Kertészeti Egyetem borászati tanszékének vezetője töltötte be. A versenyre nevezett borok nagy részének végigkóstolása és az eredmények áttekintése után azt emelte ki, hogy tapasztalata szerint a zsűri az egyedi, különleges borokat értékeli. A fehérboroknál már nem csak az illat számít, hanem a struktúra, a test is nagy szerepet tölt be a bírálatkor.

Ezen túl azt is hozzáfűzte, hogy bár a komolyabb vörösboroknál a fahordó továbbra is része az illat- és ízkép kialakításának, egyre inkább előnyben részesülnek azok a tételek, amelyekben a gyümölcsös jegyek is jól érezhetőek.

A verseny arany- és ezüstérmeinek kihirdetése mellett több különdíjat is átadtak. Már több éves hagyományra tekint vissza az esemény sajtófőnöke, László Ágnes által összehívott médiazsűri, amely a verseny folyamán a legmagasabb pontszámot elért borok közül választja ki kedvenceit.

2009-ben az ítélők között volt Ákos, Herendi Gábor (filmrendező), Szarka Gyula (Ghymes együttes), Németh Ágnes (Decanter), Gyimesi Zsuzsa (hvg.hu), Márványi Péter (Gazdasági Rádió), Nagy Sebestyén (Késői Szüret), Petzold Attila (Eszencia) és Vidra Orsolya (port.hu).Az Andante borpatikában összegyűlt média személyiségek ugyanazzal a számítógépes rendszerrel értékelték az eléjük kerülő borokat, ahogy azt néhány nappal azelőtt a nemzetközi zsűri tette. Munkájuk eredményeként három díjat adtak át. A legjobb fehérnek a pécsi Mestrineli Borászat 2008-as Dunaszekcsői Chardonnay Barrique borát választották meg. A vörösek közül a villányi Sauska Pincészet 2006-os Cuvée 5 Villány házasítása diadalmaskodott. Míg a botrytizálódott, édes borok mezőnyében a tokaji Monet Pincészet 2000-es 6 Puttonyos Aszúja vitte el a prímet.

Zilahi Zoltán, a borverseny igazgatója a díjak átadása után elmondta, bár kétségtelen, hogy egy borverseny hitelességét a szakszerű szervezés adja meg, ez önmagában mégis kevés, igazi hatalmát annak marketing értéke rejti. Ennek érdekében a borversenyt követően immár másodszorra rendezik meg a borgálát, amelynek célja a borfogyasztók körében a rendezvény hírének növelése.A megakóstoló, amely több mint 500 bort vonultatott fel, délben kezdődött, és a szervezők egészen este nyolc óráig várták a borbarátokat. Idén nagyobb volt az érdeklődés, tudtuk meg Oláh Rita sajtófelelőstől, aki elmondta, hogy legalább kétszer többen jöttek el idén a borgálára.

A nagyteremben zajló szabad stílusú, egyéni ízlelgetés mellett ebben az évben is zajlottak vezetett kóstolók. Az érmes tokajikról - természetesen - idén is Szepsy István tartott előadást, míg a barrique érlelésről és annak a versenyen fölbukkanó szép példáiról Gál Lajos beszélt. A cabernet franc fajta nyolc borvidékről származó borait pedig az idén Champion díjat nyert Bock József mutatta be.

A továbbiakban a nap folyamán a helyszínen készített képeinket tekinthetik meg.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!