A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinoport kedvencei 2012. nyár

A nyáron kóstolt, legjobban szereplő borok

2012-11-05 | Tóth Adrienn


Hiszünk abban, hogy a nyugodt körülmények közötti kóstolást nem pótolhatja semmi. Tudjuk, a borok világa az egyik legösszetettebb kérdés, amivel a gasztronómia kapcsán találkozhatunk: szinte megszámlálhatatlan tényezőnek köszönhető, hogy végül mi kerül a poharunkba.


 

Épp ezért döntöttünk úgy, hogy nyugodt körülmények között oly módon kóstoljuk a szerkesztőségünkben a borokat, hogy nem ismerjük háttértörténetüket. Úgy véljük, oly módon kaphatjuk a legtisztább képet a poharunkban lévő borról, ha hagyjuk, hogy csak az beszéljen hozzánk.

Hétről-hétre az a megdöbbentő élmény ültet minket a kóstolóasztalhoz újra és újra, hogy milyen sokrétű információt hordoznak az elénk kerülő borok. A több órás, csendes, a borokban való elmélyülést segítő kóstolóknak köszönhető, hogy egyre több és egyre finomabb információkat nyerünk a borokból. Ahelyett, hogy úgy éreznénk, idővel sablonossá válik a kép, úgy tapasztaljuk, hogy egyre színesebb és komplexebb a felfedezés öröme.

A vinoport.hu tesztjei immár öt éve zajlanak, az utóbbi hónapokban azonban jelentős mértékben megugrott a kóstolásra váró palackok száma. Ezért úgy döntöttünk, hogy immár heti rendszerességgel kóstolunk, amelynek eredménye a korábbiaknál gyorsabban növekvő Borbár rovatunkon és jövő héttől bővülő Borbár hírlevelünkön is látszani fog majd.

Köszönhetően annak, hogy egyre több időt és energiát fordítunk a borok kóstolására, úgy döntöttünk, hogy a legjobban szereplő borokat kiemeljük. Ennek érdekében minden évszakban kiválasztjuk a Vinoport kedvenceit. Most az őszi kóstolók még javában zajlanak, azonban a nyári eredményeket már összeállítottuk:

Habzóbor-pezsgő

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Cucc 2011

Bolyki Szőlőbirtok és Pincészet 

A citrusok mellett megjelenő virágos jegyek e bor illatában inkább üdítőek, mint túlzottan parfümösek. A korty előbb gyümölcsös, majd lecsengésében gyógynövényes, barackhéjas asszociációkkal bír. Teste a szerkezetbe illő, arányos. A buborékok aprók, mennyiségük nem túlzó, a kerek érzetű savak mellett inkább lendületet adnak kompozíciónak, nem törnek a főszerepre. Érdemes még lecsapni rá, visszapillanthatunk általa a nyárba! Tovább

Fehérbor a mindennapokra

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Tokaji Sárgamuskotály Bistro 2010

Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok

Épp csak egy kis levegőztetésre van szükség ahhoz, hogy egy gusztusos és jellegzetes muskotályos, körtés, barackos illat erőre kapjon a pohárban. A könnyed, lenge testen nyugvó kortyban izgalmas feszültséget hoz létre a cukor és a savak játéka. Az utóbbi tábor erejét bizonyítja a citrusos vonal is, amely több pólusúvá teszi a virágos, parfümös ízek által meghatározott aromatárat. Megvan benne a lendület, megvan benne a játék. Tovább

Fehérbor presztízs

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Tokaji Furmint Dorgó 2010

Chateau Dereszla

Szikár, hűvös hangulatú, ásványos illat, amelyben egy finom zöld fűszeres vonal, vajasság és vanília fokozza tovább a kóstoló érdeklődését. Az első szippantásra érezhető, komoly, terroirjegyeket magán hordozó borral állunk szemben. A kortyban élénk a savérzet, ezeket az előremutató, erőteljes savakat a minerális aromák vastag oszlopokká formálják, így az összkép egyenes, méltóságteljes, fajsúlyos. Közepes test, a kompozícióhoz illő alkoholtartalom és leheletnyi sárga húsú gyümölcsösség jellemzik továbbá ezt a bort. Tovább

Rozé

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Badacsonyi Kékfrankos Rosé 2011

Sabar Borház

Egy rozéhoz hű, piros bogyós gyümölcsöktől kedves illat fogad, amikor a pohárba szagolunk. A legerősebb benyomást az illatnak megfelelő ízek teszik a kóstolóra; a bor arról szól, amiről egy reduktív tételnek szólnia kell: a friss, gyümölcsös aromavilágról. Erről még a szerkezet sem tereli el a figyelmünket, a könnyed test, az alacsony alkohol és a kerek savérzet megbújik a szamóca és a ropogós cseresznye mögött. Tovább

Vörösbor a mindennapokra

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Sirály Dél-Balatoni Merlot 2008

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A pohárba szagolva bors és más fűszerek, valamint aszalt cigánymeggy, ribizlilekvár és cukorborsó jut az eszünkbe. A korty nem túl nehéz, megjelenésében kerek, hiszen benne a szilvás aromák összesimulnak a közepes savérzettel és a lágy struktúrájú, bársonyos tanninnal. Lecsengése finoman fűszeres: borsos, ánizsos, mentás és hosszú. Könnyen és szívesen ittuk. Frissen sült hússzeletek kísérője, legyen szó sertésről vagy marháról. Tovább

Vörösbor presztízs

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Villányi Syrah 2009

Günzer Tamás Pincészete

A szőlőből és a hordóból eredő fűszeres és csokoládés illatok gazdag, szinte édes hangulatot létrehozó kavalkádja, valamint meggy, fekete cseresznye érezhető, ha a pohárba szagolunk. Az ízvilág az illat pontos lenyomata, szerkezetében extraktédesség, tüzesség, teltség, jelentős, de további palackos érleléssel várhatóan szépen beépülő tannin. Kifejezetten hosszú utóíz. Mindenképpen marhahúst készítenénk mellé, esetleg lassan sült ossobuccót borjúcsülökből. Tovább

Édes bor

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Tokaji Furmint Késői Szüretelésű 2009

Disznókő Szőlőbirtok

A közepesnél intenzívebb illat érett tónusú, vonzó stílusban ötvözi a méz, ananász, mangó, datolya adta édes vonalat a citromfűvel, mentával. A cukor és a sav játékra kelnek egymással, és az utóbbi bizonyul győztesnek. Az ízek fűszereket és aszalt sárgabarackot idéznek. Gazdagsága, teltsége nem túláradó, inkább a feszes szerkezet tartja kordában a kompozíciót. Jólesik, hogy alig akar elbúcsúzni. A késői szüret archetípusa. Tovább

Aszú

Vinoport kedvencei 2012. nyár

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002

Patricius Borház

Sárgabarackhéj, birsalma, méz, föld, kávé. A pohárba szagolva érezzük, hogy a friss gyümölcsösség már inkább az érett illatvilágba hajlik át. Az aszúk klasszikus szerkezeti kérdésében itt a savak bizonyulnak győztesnek, ők határozzák meg a bor dinamikáját, így játékossá, élénkké téve a kortyot. E felépítésnek köszönhetően a birses, sárgabaracklekváros ízek citrusokkal egészülnek ki, és a jelentős beltartalom ellenére is szinte könnyednek, aszúmezőnyben kifejezetten jól ihatónak hat a bor. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!