A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

XVI. Országos Syngenta Borverseny

Villányi cuvée, badacsonyi kéknyelű és tokaji aszú a fődíjasok

2017-03-10 | Vinoport


XVI. Országos Syngenta Borverseny

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből.


 

Az idén 16. alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borverseny díjait március 9-én adták át Siófokon. A Quadris elnevezésű fődíjat ezúttal – egy kéknyelű és egy ötputtonyos aszú mellett – a Bock Pince 2011-es Capella cuvée-je nyerte el, míg a legeredményesebb versenyző hét aranyéremmel és egy nagyarannyal a Koch Borászat lett.

 

Nagyon tetszik a Capella cuvée 2011-es évjárata, de a fogyasztók legkorábban jövőre találkozhatnak vele, mert még túl jól teljesít a mostanság a csúcson levő 2008-as változata – nyilatkozta Bock József villányi borász a Quadris-díjas „friss", még palackérlelésben fejlődő 2011-es borról. A szomorkodókat azzal igyekezett vigasztalni, hogy a borversenyesen aranyéremmel méltatott 2013-as Bock cuvée viszont már kapható, s a pince zászlóshajójának tekintett házasítással talán ki lehet húzni a nagydíjas Capella megjelenéséig.

 

 

Összesen több mint 450 bort ismertek el a XVI. Országos Syngenta Borversenyen, ám a megmérettetésből kiemelkedett a hajós-bajai Koch Borászat is: a legtöbb aranyérmet, szám szerint hetet – és egy nagyaranyat – Koch Csaba vihette haza. A Villányban is aktív borász 2012-es Cabernet Sauvigonja érdemelte ki az említett nagyaranyat, a többit pedig felváltva kapták hajós-bajai fehérborai és Néró rozéja, valamint testesebb villányi tételei. Koch Csaba szerint ez is azt bizonyítja, hogy egy  igazán felkészült borász bármely termőhely adottságaihoz alkalmazkodva  képes az ottani fajtákból kimagaslót alkotni.

 

"Összességében nagyon magas színvonalú versenyen vagyunk túl, amely kitűnő áttekintést adott az elmúlt öt év boraiból" – hangsúlyozta dr. Janky Ferenc. – Az idei borbírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták:

Számomra nagy öröm, hogy egy badacsonyi kéknyelű is Quadris-díjban részesült. Ez egy olyan ritkán termesztett szőlőfajta, amely megérdemelné a nagyobb figyelmet. A roséborok az idei évben is jól szerepeltek, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben, köszönhetően az új borászati eljárásoknak. A kékszőlőből „fehértechnológiával” elkészített üde, könnyű borokat a fiatalok is egyre jobban kedvelik. Idén is kitűnő vörösborok kerültek a bírálók elé, a villányi és a szekszárdi borászok vitték a prímet. 

 

                                                          Quadris-díj: 

 

Pincészet Név Évjárat Borvidék

 

Bock Borászat

 

Bock Capella - cuvée

 

2011

 

Villányi

NAIK SZBKI Badacsony

 

Badacsonyi Kéknyelű

 

2013

Badacsonyi

Tolcsva-Bor Kft.

 

Tokaji Aszú 5 puttony

 

2009

Tokaji

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!