A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ez a második lépés, ha érdekli a whisky

Mit kóstoljunk?

2016-04-09 | Tallián Miklós


Ez a második lépés, ha érdekli a whisky

A whisky készítésének és fogyasztásának sok kis részletét próbáltuk már bemutatni az elmúlt hetekben, de a legtöbbször valami különlegességről, érdekességről volt szó. Itt az ideje, hogy egy kicsit alaposabban szemügyre vegyük a csak simán jó whiskyket, és megnézzük, mivel is érdemes kezdeni az ismerkedést (azon kívül, hogy ne jéggel igyuk). Minden ilyen javaslat szigorúan szubjektív, nem származási régió, évjárat vagy hasonló alapján rangsorol, de a saját tapasztalat mellett próbáljuk több hozzáértő javaslatait is összegezni.

Milyen egy belépő szintű whisky?

Lista, leginkább a józan észre hagyatkozva, nem valamiféle hivatalos kategorizálás alapján:

Lássunk néhány példát

Mivel elsőre mindenkinek ez fog eszébe jutni, legelőször muszáj szót ejteni a világ talán legnagyobb mennyiségben forgalmazott whiskyjéről, a legjobban ismert skót blendről, ami nem más, mint a Johnnie Walker Red Label. Ez egy rengeteg párlatból összeállított, kiegyensúlyozott blend, ami még az igen finoman megfogalmazott reklám szerint is elsősorban mixelésre, koktélalapanyagnak alkalmas. Igazságtalan volna szidni, de fogalmazhatunk úgy, hogy nem érdemes itt megállni a whiskykóstolásban.

 

Ha már blendekről van szó – amelyek a single malt divat ellenére még mindig a világ whiskyfogyasztásának 90%-át adják – érdemes a következőkkel kezdeni mind a tapasztalatszerzés, mind a könnyebben befogadható ízvilág, mind az elérhetőbb ár miatt:

Ez a második lépés, ha érdekli a whisky

Természetesen lehetne tovább sorolni a belépő árú és minőségű skót blendeket, és később mindenképp szó lesz a blend whisky csúcsát képviselő japánokról, de most 

...lássunk néhány belépő single maltot is

Bár a minőség szempontjából nem követelmény, érdemes megjegyezni, hogy az alábbiak mind a Spey völgyéből származnak, ami a legtöbb whiskylepárlónak otthont adó régió a világon:

Megint el kell mondani: minden whiskykedvelő más listát állítana össze, és ez így is van jól, de ha whiskyben kevésbé jártas ismerősnek tesz javaslatot, és nincs ötlete, egy Speyside single malttal, abból is valami könnyedebbel nem lehet nagyon mellényúlni. A keményebb ízekhez szokottak kedvéért legközelebb a füstös karakterű skótokat vesszük elő, egészen Islay-ig.