A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
02 Kerekesdomb Szürkebarát

Orbán Pince 02 Kerekesdomb Szürkebarát 2009

Véleményünk szerint

A pohárban enyhén rózsaszínen csillan meg a fehérbor. Koncentrált, de visszafogott intenzitású illatában a hordós érlelés toastos, füstös aromatárát fedezzük fel, valamint akácmézet és olajos magvakat. Tartalmas, a késői szürettől komplex aromatikájú bor, lágyabb savai miatt délután, kora este magában is fogyasztható. Tüzessége miatt azonban készítsünk magunk mellé néhány szem diót vagy zöldfűszeres pácban marinált olajbogyót, valamint az Indul a bakterház kötetét!

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-05-19

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  14.0 %
 • Palackmennyiség

  1200
 • Ár

  2400 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% Szürkebarát

A pincészet borbemutatása

Balatonrendesen, a Kerekesdombon, az \"a01-a24\" sorokról, - kelet-nyugat térállású - 22 M0 - kal, október 14-15 -n, 3,5 t/ha terméskorlátozás érvényesítése (12 fürt/tőke) mellett szüretelt, (mindaddig madárháló alatt őrzött) egészséges, enyhén túlérésben lévő szürkebarát szőlőt, rövid áztatást követően, kíméletesen, pneumatikus préssel, 65% -s lékiütéssel, préseltük. Ezt követően a mustot, közepesen égetett, 225 literes új hordókban való, neutrális, alkoholtűrő fajélesztő bevonásával végzett fermentációval váltottuk borrá. Az erjedést követően a bort acéltartályba fejtettük, ahol néhány hetes finomseprőn tartás melletti tartályban való érlelés következett. A derítésre és szűrésre március idusán, a palackozásra 2010.április 08 -n, Dénes napján került sor. Enyhe utóérésben szüretelt, és ennek megfelelően testes és pinkes Szürkebarát, ahol az alkohol, a kevés maradékcukor és az új fahordós erjesztés pörkös zamatai szép tónusú harmóniát mutatnak az ásványos talajjegyekkel.

Érlelési információk

Kisfahordós erjesztésen esett át, majd 4 héten át finomseprőn érlelődött tartályban.

Pinceidő

3-4 év

Hol vásárolható meg

Radovin Borműhely; Compact Wineworld; Pampetrics Borkereskedés

Orbán Pince bemutatása

A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!