A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
14 Chardonnay Battonage

Orbán Pince 14 Chardonnay Battonage 2011

Véleményünk szerint

Erőteljes, magas fokon érett illat köszönt, amikor a pohárba szagolunk, benne gyümölcsös jegyekkel. Az illat karaktere által előrevetített elképzeléseknek megfelel a korty: az erőteljes, masszív konstrukciót jelentős test, édes érzetet adó alkohol építi fel. Mindezen meghatározó szerkezeti elemek mellett a savak kevésbé tudnak érvényesülni. Gazdag ízvilágát alma, mangó, vanília, édes fűszerek alakítják ki. Jelentős beltartalommal bíró, hosszú lecsengésű bor, amolyan díjbirkózó.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-09-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Balaton-felvidék
 • Alkohol %

  15.0 %
 • Palackmennyiség

  1800
 • Ár

  4200 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% chardonnay

A pincészet borbemutatása

A 2011. október 1-jén és október 7-én 22 mustfokkal, Szentbékkállán, a Farkas-tető délkeleti oldaláról (alsó tábla) szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt mustnyálkázást követően erjesztettük harmadéves égetett kishordókban, íz-semleges, alkoholtűrő fajélesztő segítségével. Fahordós chardonnay a javából. A hordós érlelésnek köszönhető finom vajas jegyek igazolják, hogy ez a fajta jót tud adni a Balaton északi oldalának földjéből. Egy nehéz chardonnay, ami jól mutat nehéz sültek, kacsa és oldalas oldalán...

Érlelési információk

Erjedést követően az első fejtésre december 22-én került sor. Ez követően finomseprős érlelésre a tételt kettéválasztottuk, 3/5-e tartályban, 2/5-e fahordóban érlelődött 8 hónapig. A tétel 2 alkalommal lett deríttetve bentonittal. Szűrésre, palackozásra 2013. június 7-én, Róbert és Robin napján került sor.

Hol vásárolható meg

VinoWonka; Vekerlkei Bortár; Tarján Borház; Pampetrics Borkereskedés; Puttonyos Borkereskedés

Orbán Pince bemutatása

A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!