A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
13 Brutal Pinot Gris

Orbán Pince 13 Brutal Pinot Gris 2011

Véleményünk szerint

A bor illata visszafogott intenzitású, de tisztán érezhetőek benne a sárga és fehér húsú gyümölcsökre, különösen almára, mazsolára, kandírozott barackra emlékeztető jegyek. Megkóstolva érezzük, erre lehet mondani, hogy erőteljes, ütős kompozíció: tüzesség, nagy test, érett aromatika. Szerencsés, hogy az integrált szerkezet miatt a magas alkohol nem éget, hanem édes ízhatást hoz létre, amely még jobban kidomborítja a túlérett gyümölcsös, fűszeres, diós asszociációkat. A savak lágy ívűek. Digestive bor, párlatok helyett.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-09-17

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  16.8 %
 • Palackmennyiség

  1050
 • Ár

  4200 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% szürkebarát

A pincészet borbemutatása

2011. október 6-án és október 7-én 25-ös mustfokkal, Balatonrendesen, a Kerekesdomb délnyugati oldaláról (oldalsó tábla) szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt, mustnyálkázást követően erjesztettük irányítottan acéltartályban, ízsemleges, alkoholtűrő fajélesztő segítségével. Az erjedést követően 5 hónapig tartó finomseprős érlelés következett. A tétel 2 alkalommal lett derítetve bentonittal. Szűrésre, palackozásra 2013. június 7-én, Róbert napján került sor. Kései szüretelésű száraz, reduktív bor. Már kategóriájában is különleges. Nagy test, nagy tűz, nagy hosszúság, robusztus nagy élvezet. Konyakfunkciójú, egypoharas bor. Valódi kuriózum, kiváló aperitif vagy digestive.

Érlelési információk

Tartályos feldolgozás.

Hol vásárolható meg

VinoWonka; Wekerlei Bortár; Tarján Borház; Pampetrics Borkereskedés; Puttonyos Borkereskedés

Orbán Pince bemutatása

A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!