A pincészet borbemutatása
2013 szeptember 23-án; közel 21 mustfokkal, Szentbékkállán, a Farkas-tető délkeleti oldaláról (alsó tábla) szüretelt, kíméletesen feldolgozott szőlőt, mustnyálkázást követően erjesztettük alacsony hőmérsékleten, acél tartályban, íz-semleges, alkoholtűrő fajélesztő segítségével. Erjedést követően az első fejtésre október 31-én került sor. Ez követően, 4 hétig finomseprőn történő érlelelés következett. A tétel 1 alkalommal lett derítetve bentonittal. Szűrésre, palackozásra 2014 február 6-án, Dorottya és Dóra napján került sor. Ropogó, friss chardonnay a javából. A gyors feldolgozásnak köszönhető finom citrusos jegyek igazolják, hogy ez a fajta jót tud adni a Balaton északi oldalának földjéből. Egy sós - savsúlyos, masszív észak-balatoni chardonnay, ami sült szárnyasok méltó kísérője...
Érlelési információkTartályos feldolgozás. |
Hol vásárolható meg
VinoWonka; VekerlkeiBortár; BorvárBorker; Karaffa Borszaküzlet; Kéhli vendéglő
Orbán Pince bemutatása
A Borbán Kft, összesen 6,5 ha-on, természetben két tagban fellelhető területen termeszt szőlőt. A 6,5 ha-ból, a korábban, 2007-ben megszerzett szőlő, a 4,5 ha Chardonnay, a Balatonfelvidéki borvidék területén, Szentbékkállán, a Kőtenger melletti, a délnyugati kitettséget adó Farkastetőn, közvetlen a lovaspóló pálya mellett található. Az 1987-ben lengőkaros műveléssel telepített területből 1 ha-on, 2008-ban, fiatalítást és középmagas kordonra való művelésmód váltást hajtottunk végre. A később, 2008-ban birtokba vett 2 ha Szürkebarát szőlő, Badacsonyi borvidéken, Balatonrendesen, a Kerekesdomb déli, Balatonra néző dűlőjén terem. A terület könnyen megtalálható a borkereső ember számára, mivel a 71-es főút mentén helyezkedik el, Ábrahámhegy határában, a Kúria Éttermet körbeölelve. Az ernyőműveléssel művelt szőlő 1998-ban lett telepítve. A szőlőterületeken terméskorlátozást érvényesítünk. Ez a chardonnay esetében 4,5 t/ha a szürkebarát esetében 3,5 t/ha. Ennek értelmében a saját területekről várható szőlő saját alapanyag beérkezése 25-30 t/év. A balatonrendesi szőlőnek közepében, az étterem mögötti területen megbúvó \"pirosköves-házban\" építettük ki szőlőfeldolgozónkat és borászatunkat is. A szőlőfeldolgozó vezérgépe egy 900 literes, zárt rendszerű tankprés. Tárlókapacitásunk jelenleg 330 hl-nyi acéltartályból és 22,5 hl fahordóból tevődik össze. Az acélparkból 150 hl hűthető.