A pincészet borbemutatása
Ardeche vidék a Rhone völgyétől nyugatra terül el. Az itteni talaj termékenységét már a rómaiak is felfedezték, akiknek itt létéről bőséges régészeti lelet maradt hátra Franciaország eme csodás részén. Az Ardeche folyó egy szűk szurdokvölgyet váj a Massif Central mészkő előhegységén át. Ezek azok a meredek lejtők, ahol már a római korban is szőlőt ültettek, ide ültetett először Chardonnay-t a Louis Latour ház. Az Ardeche egy kopár, barátságtalan vidék, amelyet drámai szépségéért és a meleg klímájáárt becsülnek nagyra, hosszú meleg növekedési szakasszal. Ardeche-ben az éghajlat kiegyenlítettsége és a bőséges napsugárzás következtében a Chardonnay szőlőfürtök tökéletesen megérnek, miközben a szárító Mistral szél kiküszöböli a rothadás veszélyét. Ezek a tényezők a krétás-agyagos talajjal ötvözve ideálissá teszik a vidéket magas minőségű Chardonnay készítésére. A Grand Ardeche-t úgy kezelik mintha a Cote d'Or valamelyik Grand Cru területéről származna. A teljesen beérett fürtöket válogatják és kíméletesen préselik mielőtt a Latour ház Beaune-i kádárműhelye által készített tölgyfa hordókban érlelnék. A Latour család 180 termelő 380 hektárnyi területéről vásárol szőlőt, így a legérettebb, legjobb minőségű gyümölcsöt tudják megvenni a Grand Ardeche termőterület legjobb fekvésű ültetvényeiről. Alba-la-Romaine kicsiny falván kívül a Latour család épített egy modern pincészetet gravitáció által töltött présekkel, acéltartályokkal és számítógép vezérlésű fermentációval. E korszerű technika közepette a borkészítési filozófia ugyanaz maradt mint Burgundiában a Cote d'Or régióban: tiszteletben tartani a bor természetes fejlődését és hitelességét. Élénk aranysárga színű bor, illatában virágos és minerális aromák jutnak kifejezésre a szárított gyümölcsök jegyei mellett. A szájban szép kerek, dús, hosszú és harmonikus lecsengéssel. Egy nagytestű, selymes, gazdag bor friss mandula és egzotikus gyümölcsök jegyeivel, a tölgyhordó vaníliás fűszerességének finom érintésével a végén. Szép hossz, tökéletes egyensúly.
Érlelési információk8-10 hónap hagyományos tölgyfahordós érlelés, 100% almasavbontás. |
Hol vásárolható meg
Bor és Más, Tom George