A pincészet borbemutatása
Az első burgundiai szőlőültetvények megalapítása óta a Pinot Noir az, amely a régió vörösborainak hírnevét megalapozza. A szőlőfajta elnevezése a "fenyő" és a "fekete" szavak francia megfelelőiből ered utalva a fajta tömött, sötét lila színű fenyőtoboz alakú fürtjeire, melyek bőséges édes, fakó mustot adnak. Mivel a Pinot Noir mustja nagyon világos ezért az erjesztő tartályokban tartott héj adja a bor vonzó vörös árnyalatát. A Pinot Noir termesztés és borkészítés szempontjából egy bonyolult fajta. Az ültetvényen érzékeny a napfénynek való kitettségre, a terméshozamra (alacsony hozamon kell tartani), a talajtípusra és a metszési módra. A borkészítés során érzékeny az erjesztési eljárásra, az élesztő törzsekre. Nagymértékben visszatükrözi a terroirt ahonnan származik, ezért különböző vidékek nagyon különböző bort készítenek belőle. Burgundia éghajlata kontinentális, ami azt jelenti, hogy a telek gyakran nagyon hidegek tudnak lenni késői fagyokkal, a nyarak pedig időnként szélsőségesen magas hőmérsékletet érnek el. Az eltérések igen jelentősek lehetnek évről évre, ezért az évjárat nagyon fontos tényező. A Bourgogne Pinot Noir a régió legtágabb appellációja, a szőlő Burgundia bármely részéről származhat. A Louis Latour-nál csak a legjobb ültetvények legjobb szőlőit válogatják ennek a "cuvee"-nek az elkészítéséhez, amely nagyon jó ár-érték arányt képvisel. Ez a bor a nagy vörös burgundik jellemvonásait hordozza magán. Nemes és telt, fénylő színű, a kecsességet kombinálja a szilárdsággal, egyesíti az erőt a finesszel. A szájban friss málna érezhető mikor a bor fiatal. Mély gránát színű, illatában kifejezetten fűszeres virágos jegyeket mutat, kóstolva erőteljes és kerek kiegyensúlyozott tanninokkal. A szájban főként málnás gyümölcsös jegyek és fűszerek fedik fel magukat.
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés. |
Hol vásárolható meg
Bor és Más