A pincészet borbemutatása
A 2009-es évjárat páratlan lehetőséget biztosított a Pannonhalmi borvidéken: a kiegyenlítetten meleg nyár és a hosszú ősz kedvezően elnyújtotta a vegetáció hosszát, merlot és cabernet franc fajtáink fürtjei pedig a késő októberi szüreti időpontra szinte túlérésbe kerültek. A páratlanul szép alapanyagból készült 2009-es magas alkoholtartalmat jól egyensúlyban tartja a bor kiemelkedő szárazanyag-tartalma. Eleganciáját és mélységét finom, érett tannintartalma és az újhordó kellemes cseranyagai egészítik ki. Az illatképében egyszerre jelentkezik a túlérett szeder és áfonya, kiegészülve a hordóból származó vaníliával. Ízében a kerek extraktédesség, az alkohol és az érett tannin egyensúlya bársonyos érzetet biztosít, felidézve az aszalt meggy és szilva, valamint a csokoládé koncentrált világát. A bort bátran ajánljuk különleges ünnepi alkalmakhoz, a terített asztalon pedig vad- és egyéb vörös húsokhoz társítható.
Érlelési információk10 hónapig tartott a bor hordós érlelése, 225 literes, 1-2 éves hordókban, battonage alkalmazásával. |
Hol vásárolható meg
Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.