A pincészet borbemutatása
A szélsőséges időjárás nyomait magán hordozó termés erjesztése közben a bor harmóniájának megteremtése lett a feldolgozás célja. Az évjárattól nem kaptuk meg a markáns tanninok, a magas alkoholban oldott cseranyagok rusztikus világát, kaptunk ellenben merlot és cabernet franc fajtákban ritkán tetten érhető gyümölcsgazdagságot: Bordeaux-t a Loire-völgy váltotta fel. Kora nyári gyümölcsök találkoznak az őszi piros bogyósokkal. Borunk illatában az érett meggy és a feketeribizli a legmeghatározóbb. Ízében a szeder mellé nagymama szilvalekvárja társul. Szájban a savak jó egyensúlyt mutatnak, amit édesít az érleléssel erősödő kávé és finom tejcsokoládé. Fogyasszuk könnyed, finom vörösborként sertés- vagy borjúhúsból készült ételek kísérőjeként.
Érlelési információk7-8 hónapon át tartó tölgyfa hordós érlelés battonage alkalmazásával. A hordók kora 2-3 éves volt, méretük 225 liter. |
Hol vásárolható meg
A pincénél.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.