A pincészet borbemutatása
A Lapis dűlő középső nagy palánt dűlőrészéből szüretelt 40 éves madárkás furmint ültetvény terméséből készült.2008 október 6-án lett szüretelve teljesen egészséges fürtökből 0,53ha termőterületről. Zúzás, préselés majd ülepítés következett. Saját élesztős erjesztés,majd fejtés és kénezés után még 13 hónap finomseprős érlelés következett. Derítés bentonittal majd szűrés és palackozás. A szívemhez nagyon közel áll a Lapis dűlő középső része mert a nagyapám itt élt a dűlő közepén lévő házban és a szőlők telepítését is ő vezette. Keresztanyám itt született kinn a hegyen lévő házban.
Érlelési információkTölgyfahordós érlelés 19 hónap |
Pinceidő2013 |
Hol vásárolható meg
Firkász étterem, Bor Boksz, Kézműves borok háza
Breitenbach Pince bemutatása
Pincészetünk 5,6 hektáron gazdálkodik. Furmint és hárslevelű fajtákat termesztünk. A művelésmódok között a magas és az alacsony kordontól a bakművelésig minden megtalálható. A tőkéink kora 40 és 90 év között változik. A borok technológiamentesen készülnek, hagyományos kézi feldolgozással. A borok készítésénél nem használunk fajélesztőt. Bentonit, mérsékelt mennyiségű kén és vizahólyag, amit használunk a borkészítésben. Az átlagosnál hosszabb érlelési időt biztosítunk a boraink természetes stabilitásához. Érleléshez és erjesztéshez is másod- és harmadtöltésű, 225-300 literes fahordót használunk. A tőkénkénti terhelés 0,5 kg és 1,2 kg között változik. A tőkesűrűség 10000 tőke/hektár és 3300 tőke/hektár között változik.