A pincészet borbemutatása
A leszedett szőlőt a présházunkban lebogyóztuk, majd az erjesztőkádakban gyűjtöttük össze a vörös cefrét. A bogyófeltárást követően 4-6 óra elteltével következett a léelválasztás. Ezalatt a kék szőlő színanyagai csak részben oldódtak ki, biztosítva a must élénk rózsaszín világát, friss gyümölcsökre emlékeztető illat- és ízhangulatát. Az így elválasztott mustot tisztítottuk, majd hűtött, oxigénmentes környezetben erjesztettük ki, végeredményben kék szőlőből fehérbor-készítési technológiával rozébort alkotva ezáltal. A keletkezett rozébor egyszerre hordozza magában a pinot noir cseresznyét, vérnarancsot idéző és a merlot málnára, földieperre emlékeztető illat- és aromavilágát, amelyet együttesen a hidegerjesztésnek köszönhetően sikerült megőriznünk. A bor ízképletei emellett szépen erősítik az illat által előjelzett ígéreteket. Ajánlhatjuk az olasz konyha remekei mellé, vagy egyszerűen a késő tavaszi, illetve nyári szezonban egy pohár üde borként.
Érlelési információkReduktív feldolgozás. |
Pinceidő2014 |
Hol vásárolható meg
Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.