A pincészet borbemutatása
A leszedett szőlőt a présházunkban lebogyóztuk, majd az erjesztőkádakban gyűjtöttük össze a vörös cefrét. A bogyófeltárást követően 6-8 óra elteltével következett a léelválasztás. Ezalatt a kékszőlő színanyagai csak részben oldódtak ki, biztosítva a must élénk rózsaszín világát, friss gyümölcsökre emlékeztető illat- és ízhangulatát. Az így elválasztott mustot tisztítottuk, majd hűtött, oxigénmentes környezetben erjesztettük ki, végeredményben kékszőlőből fehérbor-készítési technológiával rosébort alkotva ezáltal. A keletkezett rosébor egyszerre hordozza magában a pinot noir cseresznyét, vérnarancsot idéző és a merlot málnára, földieperre emlékeztető illat- és aromavilágát, amelyet együttesen a hidegerjesztésnek köszönhetően sikerült megőriznünk. A bor ízképletei emellett szépen erősítik az illat által előjelzett ígéreteket. Ajánlhatjuk az olasz konyha remekei mellé vagy egyszerűen a késő tavaszi illetve nyári szezonban egy pohár üde borként. Ne feledjük azonban: jól behűtve fogyasztandó!
Érlelési információkIrányított tartályos erjesztés és érlelés. |
Hol vásárolható meg
Bortársaság
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.