A pincészet borbemutatása
Az újjáélesztett bencés szőlő- és borgazdálkodás legidősebb, immáron negyedik évjáratban készült bora. Mint fehér házasítás felvonultatja a borvidék legjellemzőbb szőlőfajtáit. Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini és Olaszrizling alkotják az egyedi fajtajegyeket harmóniába foglaló nedűt. Tipikus 2006-os bor, ahol a kiegyenlített hőmérsékletű nyár és a meleg ősz szépen megtartotta a szőlő savszerkezetét. Emellett jó ivású, tartalmas, érett must került erjesztésre. Az elkészült bor üde halványzöld színű. Illata tartós és tiszta, mely leginkább mély virágillatra emlékeztet. Ízében leginkább fehér gyümölcsök valamint citrusjegyek mutatkoznak. A jól integrálódott savgerinc szép háttere az évjáratra oly jellemző testességnek. Beszélgetések kísérője, izgalmas aperitif vagy zöldséges ételek, köretek remek kiegészítője.
Érlelési információkReduktív |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.