A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Tricollis Vörös

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Tricollis Vörös 2013

Véleményünk szerint

A rubinszínű bor illatában magabiztosan lépnek fel az érett, sötét bogyós gyümölcsök. A korty dinamikáját a közepes savérzet diktálja, amelyet végigkísér a meggyre, szilvára, fűszerekre emlékeztető aromatika, majd a lecsengésben ezeket földes vonal egészíti ki. A szerkezeti elemek a közepes súlycsoportba sorolhatóak: ez egyaránt igaz a testre, a fűszeres ízvonalat erősítő tanninokra és az alkoholtartalomra. Lendületes és zamatos vörösbor.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2014-08-26

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Pannonhalma-Sokoróalja
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  30000
 • Ár

  2390 Ft
 • Fajtaösszetétel

  40% pinot noir
  40% merlot
  20% cabernet franc

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Tricollis megnevezés Pannonhalma három dombjára vagy „hármasdombjára” utal, amelyekre a Pannonhalmi Főapátság, a Millenniumi Emlékmű és a Boldogasszony-kápolna épült. A hármasság a szőlészeti-borászati koncepcióban is felfedezhető, mivel három különböző szőlőterületről származó háromféle szőlő adja a bor alapanyagát. A szőlőalapanyagot a Széldomb-, a Tavaszó- és a Babszökő-nevű dűlők szolgáltatják. E három ültetvény a termőterülete merlot, pinot noir és cabernet franc fajtáinknak. Az érett termést a fajták eltérő igényeinek megfelelő szüreti időpontban szedtük. Az erjedés acéltartályban zajlott, mintegy háromhetes héjon tartással. A préselést követő almasavbontás és az ezután következő, 6-8 hónapig tartó érlelés másodtöltésű barrique típusú hordókban történt. Ez idő alatt vált italunk rubinszínű zamatos vörösborrá, amelyben a pinot noir mellett a merlot dominál, míg a bor gerincét alkotó fajtákat szépen egészíti ki a cabernet franc. A bor cseresznyés, ribizlis illatvilágát a kis fahordós érlelés finom fahéjas fűszerei teszik teljessé. Lágy tannintartalma közepes testet kölcsönöz a házasításnak, amely igazán jó ivásúvá teszi azt.

Érlelési információk

Nyolc hónapig tartó tölgyfa hordós érlelés.

Pinceidő

2016

Hol vásárolható meg

Megvásárolható Pannonhalmán a Főapátság, a Pincészet és a VIATOR Étterem ajándékboltjaiban, valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!