A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Szent Tamás Furmint

Royal Tokaji Borászat Szent Tamás Furmint 2013

Véleményünk szerint

Színe arany. Illata intenzív, telt, érett. Benne trópusi gyümölcsök, sárga virágok, méz, juharszirup. Illatában megjelennek a hordós érlelés jegyei is. A korty szintén telt, kitölti a szájat. A sav jelentősnek érződik (6,3g/l), vibrál, érett trópusi gyümölcsöket, érett körtét egészít ki jelentős, vaníliás tónusú tölgyfahordó - a hordó ízei sajnos el is nyomják a szőlőét. A korty végén a hordó cseressége, fanyarság marad a szájban, tört mandula, pörkölt, diós jegyek mellett. Az alkohol a bor illatában is kitűnik, a garatban pedig melegít. Nagy testű bor, jó egyensúlyban. Karakteres, a nagy testű, pörkölt kávés jegyekkel bíró borok kedvelőinek.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2016-03-01

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  1562
 • Ár

  5800 ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Royal Tokaji Borászat borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Szent Tamás dűlő Mád egyik legmagasabban fekvő, kiváló adottságú területe. Ez a furmint a köves, zeolitban gazdag talajon termett öreg tőkékről lett szüretelve. Zempléni tölgyfahordóban erjedt és érlelődött 6 hónapig. Csodálatos mineralitás, gyümölcsösség, nagy test és hosszú lecsengés.

Érlelési információk

Tölgyfahordós erjesztés és 6 hó hordós érlelés. Palackozva: 2014.06.

Pinceidő

2018-ig

Royal Tokaji Borászat bemutatása

A mádi székhelyű Royal Tokaji a rendszerváltás után az elsők között jött létre magántulajdonú borászatként 1990-ben. Alapításakor 62 mádi szőlőművelő fogott össze külföldi üzletemberekkel a borvidék csodálatos értékeinek megmentéséért. A borászat alapvető filozófiai célkitűzése az volt, hogy a kiemelkedő minőségű Tokaji borok készítésével visszaszerezze a borvidék világhírnevét. A cég alapitói között meg kell említeni a világ egyik legismertebb borszakíróját, Hugh Johnson-t. Az alapítók már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek a történelmi termőhelyek felkutatására, melyek a kiemelkedő minőségű, egyedi borok készítését biztosítják. Jelenleg a használatban lévő szőlőterületeik fele történelmi első osztályú dűlőkben van; ezek a Szt. Tamás, a Nyulászó, a Betsek, a Birsalmás és a tarcali Mézes Mály. Ezek a területek adták az alapot arra, hogy a borászat elsőként készített a rendszerváltás utáni időkben dűlős aszúborokat, egy adott dűlő termésének kizárólagos felhasználásával. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borverseny díjai is igazolják. A borászat mára a Tokaji borvidék egyik vezető pincészete lett, több mint 30 országba exportál, boraik a világ öt kontinensén elérhetőek a borkedvelők számára. 2017-től Varga Máté felel a borok készítéséért. A késői szüretelésű cuvée, a részben hordós érlelésű birtok furmint minőségével, kitűnő ár/érték arányával iránymutató a borvidék, a hazai és külföldi fogyasztók körében. Mindezek mellett a klasszikusnak nevezhető Royal 5 Puttonyos Aszú mára stílusteremtő bor lett nemcsak a borvidéken, de az egész világon.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!