A pincészet borbemutatása
Jellemzés: Szekszárdon a kékfrankos kötelező műfaj, nem csak itt, hanem az egész magyar vörösbortermelés legfontosabb záloga ez a fajta, egyetlen kitörési lehetőség a világfajták között és azok mércéje szerint felállított versenyben. "Szekszárdias kékfrankos, mely egyszerre jeleníti meg a fajtára jellemző izgalmas savakban és gyümölcsökben bővelkedő jegyeket és a borvidékben rejlő szelídséget. Tanninban gazdag, gyümölcsízeit hosszan megtartó vörösbor egy kiváló évjáratból." Borcímkefotón: Valamikor Tanyamacskának hívták azokat az idős szekszárdi parasztembereket, akik idejük legnagyobb részét - ha kellett, ha nem - a présházban múlatták el. Így hívták az 1930-as években készült fotón szereplő felmenőnket is, aki a pince tulajdonosának, Eszterbauer Jánosnak és a pince borászának, Pálinkás Lacinak közös dédapja volt... Eszterbauer János Az Eszterbauer család 1746 óta műveli a szekszárdi domboldalakat.
Érlelési információkEgy év tölgyfa hordós és hat hónap palackos érlelés. |
Hol vásárolható meg
Corvinum/Raiker, Borpont, Auchan, Cora. További információk a pincészet honlapján: http://www.eszterbauer-bor.hu/index.php/hol-kaphatoak-boraink.html
Eszterbauer Borászat bemutatása
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család, melynek 10. generációja Eszterbauer János, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást. A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boruk a Szekszárdi Kadarka. Őseik tiszteletének jeléül a XIX. és XX. század szekszárdi "paraszt-polgári" világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.