A pincészet borbemutatása
A levéltári dokumentumok a dűlőt 1475-ben említik először Kis-Sátor néven, a regéci uradalom része volt. 1686-ban a Rákóczi család uradalmi szőleit is összeírták és ebben a lajstromban szerepel a Krakó, ugyanis a regéci uradalom az ezen a területen termelt bort krakkói, lengyel kereskedőknek adta el. (Az 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyaljai Album régies írásmódját vettük át: Krakó). A ültetvény 2 hektár, (1 ha 2003-ban telepítettünk) három teraszon terül el, ezeket csak lóval tudjuk művelni. A talaj vulkanikus, andezit alapkőzeten, löszös, erodált vulkáni kőzettel. Ebben a dűlőben csak a Pendits birtokol ültetvényt, a többi teraszt elhagyták már a szocializmusban, mert nehéz volt a megközelítése és nagyon költséges a művelése.
Érlelési információkA válogatott kézi szüretelésű szőlőt egész fürtösen préseltük, a must zempléni tölgyből készült 3 éves hordókba került. A spontán erjedés után finom seprőn tartottuk hordóban, 2013 nyarán került palackba. |
Tokaj Pendits bemutatása
Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.