A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Furmint Krakó

Tokaj Pendits Tokaji Furmint Krakó 2011

Véleményünk szerint

Mély szalmasárga színt ölt magára a poharunkban lévő bor. Az illatvilág érett tónusú és komplexitást mutat, ahogy jegyeiben kajszit, datolyát, fűszereket fedezünk fel; érdemes rá időt szánni. A korty karaktere az illatnak megfelelő. A szerkezetet egyszerre építik fel: a telt érzetű test, az alacsony alkohol és a közepes mennyiségű, a kompozíciónak ívet rajzoló savak. Az ízvilág leköveti az illatot és határozott minerális vonallal egészül ki. Sokáig a szájban időz ez a felépítésében mértéktartó, aromatikájában integrált tétel.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-05-15

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  12,5 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

A levéltári dokumentumok a dűlőt 1475-ben említik először Kis-Sátor néven, a regéci uradalom része volt. 1686-ban a Rákóczi család uradalmi szőleit is összeírták és ebben a lajstromban szerepel a Krakó, ugyanis a regéci uradalom az ezen a területen termelt bort krakkói, lengyel kereskedőknek adta el. (Az 1867-ben kiadott Tokaj-Hegyaljai Album régies írásmódját vettük át: Krakó). A ültetvény 2 hektár, (1 ha 2003-ban telepítettünk) három teraszon terül el, ezeket csak lóval tudjuk művelni. A talaj vulkanikus, andezit alapkőzeten, löszös, erodált vulkáni kőzettel. Ebben a dűlőben csak a Pendits birtokol ültetvényt, a többi teraszt elhagyták már a szocializmusban, mert nehéz volt a megközelítése és nagyon költséges a művelése.

Érlelési információk

A válogatott kézi szüretelésű szőlőt egész fürtösen préseltük, a must zempléni tölgyből készült 3 éves hordókba került. A spontán erjedés után finom seprőn tartottuk hordóban, 2013 nyarán került palackba.

Tokaj Pendits bemutatása

Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!