A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Tokaji Aszú 4 Puttonyos

Tokaj Pendits Tokaji Aszú 4 Puttonyos 2001

Véleményünk szerint

Igazán mély dimenziókkal rendelkezik ez az aranysárga aszú. Finom kidolgozású, kecses illattal kezdünk, amely aszalt sárgabarackkal, akácmézzel, később mazsolatöménységgel lép fel. Bár a textúra vastag, köszönhetően az alacsonyabb puttonyszámnak, a savak és a mineralitás nyer teret a kortyban. A fügés, grapefruitos, a botrytisből adódóan kesernyés ízek csak tovább színesítik a képet. Időt kér, de ennek megfelelően időt is ad kóstolójának.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-11-10

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  13.5 %
 • Palackmennyiség

  1200
 • Ár

  4000 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

A pincészet borbemutatása

A mádi Holdvölgy és a tarcali Deák dűlő Furmint ültetvényeiről szedtük az aszúszemeket, az alapbor a Holdvölgyön termett. 2001-ben igen erős volt a botrytisz, némely bogyón elszaporodtak a fehér és zöld penészgombák is, melyek, ha az aszúszemek közé kerülnek, egy dohos ízt adnak a bornak. Ezt elkerülendő a szüretkor nagyon tapasztalt asszonyokkal végigmentünk a sorokon, kicsipegettük a fehér és zöld penészes szemeket és ledobtuk a földre. Csak azután jöhettek a szüretelők aszúzni. Az aszúszemeket erjedő murciba áztattuk egy napig, majd kíméletesen préseltük egy kis pneumatikus présen. Egyéves tölgyfahordóban erjedt spontán erjedéssel, három év ászkolás után palackoztuk, majd további két évig palackban érleltük a pincénkben. Ha valakinek meg kellene mutatnom,hogy milyen a botrytisz illat, ezt a bort nyitnám ki. Az évjárat nagyon erősen hozza a botrytisz jegyeket és a lecsengésben is érezzük az enyhe kesernyét, amely szintén a botrytisz jellemzője és komplexitást, mélységet ad a boroknak. Tetszik a bor cukor-sav egyensúlya, most kilenc év után a gyümölcsös fázist elhagyva megjelennek a másodlagos érési aromák.

Érlelési információk

Három évet töltött fahordóban.

Pinceidő

30 év

Hol vásárolható meg

A pincészetnél.

Tokaj Pendits bemutatása

Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!