A pincészet borbemutatása
A mádi Holdvölgy és a tarcali Deák dűlő Furmint ültetvényeiről szedtük az aszúszemeket, az alapbor a Holdvölgyön termett. 2001-ben igen erős volt a botrytisz, némely bogyón elszaporodtak a fehér és zöld penészgombák is, melyek, ha az aszúszemek közé kerülnek, egy dohos ízt adnak a bornak. Ezt elkerülendő a szüretkor nagyon tapasztalt asszonyokkal végigmentünk a sorokon, kicsipegettük a fehér és zöld penészes szemeket és ledobtuk a földre. Csak azután jöhettek a szüretelők aszúzni. Az aszúszemeket erjedő murciba áztattuk egy napig, majd kíméletesen préseltük egy kis pneumatikus présen. Egyéves tölgyfahordóban erjedt spontán erjedéssel, három év ászkolás után palackoztuk, majd további két évig palackban érleltük a pincénkben. Ha valakinek meg kellene mutatnom,hogy milyen a botrytisz illat, ezt a bort nyitnám ki. Az évjárat nagyon erősen hozza a botrytisz jegyeket és a lecsengésben is érezzük az enyhe kesernyét, amely szintén a botrytisz jellemzője és komplexitást, mélységet ad a boroknak. Tetszik a bor cukor-sav egyensúlya, most kilenc év után a gyümölcsös fázist elhagyva megjelennek a másodlagos érési aromák.
Érlelési információkHárom évet töltött fahordóban. |
Pinceidő30 év |
Hol vásárolható meg
A pincészetnél.
Tokaj Pendits bemutatása
Bár pesti vagyok, egy tokaji birtok régi álmom volt, német férjem (2000-ben meghalt) is rajongott ezért a varázslatos vidékért. 1991-ben indultunk az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával, jelenleg 10 hektáron gazdálkodunk. Területeink Tarcalon (Deák), Mádon (Holdvölgy), Tállyán (Báthori) és Szántón (Pendits, Alsó- és Felső Bea, Krakkó) találhatóak. Ültetvényeinket bio ill. biodinamikus gazdálkodással műveljük, amely nagy kihívás. Boraink a szőlőben születnek, a pincében minimális technológiával, spontán erjedéssel és fahordós érleléssel hagyunk teret a terroir kibontakozásának.