A pincészet borbemutatása
A Szent Tamás a legidősebb ültetvényünk, 1963-ban ültették nagyszüleim. Vegyes fajta-összetételű, és különböző klónokkal rendelkezik. Zömében kisfürtű furmintfajta található itt, és ezeket külön leszedve készítjük a bort. Elsődlegesen édes bort készítünk innen, mert rendkívül jól aszúsodik a terület. A 2012-es év azonban rendkívül száraz volt, és szinte alig volt botritiszesedés. Az ép fürtöket külön válogattuk a töppedtektől, és ezeket gyorsan feldolgoztuk. Az ülepítés után fahordóba került a must, ahol spontán erjedés után 10 hónapos érlelés következett. Eredetileg félszáraz bort akartam készíteni belőle, de 18 gramm maradék cukornál megállt az erjedés. Az élesztők úgy döntöttek, hogy elég volt nekik a munkából, és hagytak egy kis cukrot a borban. A bor kóstolásra félszáraz, de a 0,2 g plusz miatt félédesnek minősítette a hatóság... A bor ízében könnyed, rengeteg gyümölccsel és lágy tónussal. Kerek és jó egyensúlyban lévő bor.
Érlelési információkA bor 8 hónapig érett használt szerednyei hordókban. |
Hol vásárolható meg
Kadarka Borbár