A pincészet borbemutatása
A furmint szőlőfajtánál bekövetkezett nemes rothadás (botrytis cinerea) következtében aszúszemek alakultak ki szőlőfürtökön. A botrytises és az egészséges szemek egyöntetű feldolgozását követően és tölgyfahordóban érlelték a tokaji borkülönlegességet. A bor egyedülálló íz világgal rendelkezik, kiérezhető belőle a keserű mandula íz és a botrytises jelleg, rendkívül harmonikus bor. A száraz bort kedvelők körében a Borok Királyát jelenti. Élvezeti értéke 12 fokon a legkiválóbb. A következő ételek mellé ajánlják fogyasztani: A legjobb aperitif bor. Bátran ajánlható nagy sültekhez, mind fehér mind vörös húsokhoz egyaránt. Nagyon karakteres egyedi ízvilág jellemzi, ezért fűszeres ételek mellett is kifejezetten jól harmonizál.
Érlelési információkTölgyfahordós és palackos érlelés. |
Pinceidő10 év |
Hol vásárolható meg
A hordó, Bonvin, Mítoszbor, Match, Cora, Babits&Polgár Reserve-Izek és borok
Babits Pincészet bemutatása
A szőlőkataszter I. osztályába tartozó szőlőbirtok a vulkanikus eredetű Zemplén hegység dél-délkeleti lejtőin találhatók. A család szőlői a Szegi határában fekvő Poklos dűlőben, valamint Olaszliszkán a Vay, és Tolcsván a Kincsem dűlőben helyezkednek el. A szőlőterületek égtáji fekvése kitűnő, s a tengerszint feletti magasságuk is optimális: 150-250 m-es fekvésükből kifolyólag sem a késő tavaszi, sem a kora őszi fagy nem károsítja az ültetvényeket, így a termés minősége folyamatosan a legjobb alapanyaggal látja el a pincészetet. Tokaj-Hegyalja legjellegzetesebb bora a Tokaji Aszú, valamint az édes és száraz Szamorodni, melyek alapanyaga a vidék jellegzetes szőlőfajtái a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály.