A pincészet borbemutatása
"De gustibus non est disputandum", az ízlés nem vita tárgya. Mégis gyakran próbálkoznak vele. A szárazbor sznobok már a fehér édes borok ellen is ágálnak, az édes vörösborokat pedig a borkultúra elleni bűnténynek tartják. Holott Európa híres nagy borai között sok az édes vörös és a történelmi Magyarország területén is nagy hagyományai vannak a természetes édes vörösborok készítésének. A pinot noir fajta különösen alkalmas édes bor készítésre, ugyanis rendkívül jól cukrosodik és mivel szeptember középi érésű, gyengébb évjáratokban is megbízhatóan beérik. A cukortartalom növelése érdekében egy új eljárást alkalmaztunk, amelynek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a fürtöket tartó szálvesszőket és így megszűnik a kapcsolat a gyökérzet és a fürtök között. A szemek néhány hét alatt megráncosodnak, betöppednek, az ízeknek és a cukortartalomnak nagy koncentrációját hozva létre. A bor fantázianevét a ráncos, töppedt szőlőszemek látványa ihlette. Fogyasztását szobahőmérsékleten zsíros húsokhoz, fűszeres ételekhez, érlelt sajtokhoz ajánlom.
Érlelési információkNagyfahordós érlelésen esett át. |
Pinceidő2015 |
Hol vásárolható meg
CBA Vinotéka, Varga Pincészet Borfutár (www.vargabor.hu)
Varga Pincészet bemutatása
A badacsonyörsi hegy lábánál, a Balaton és a környező hegyek által körülölelt gyönyörű természeti környezetben, 5,6 hektáros ősfás parkban található családunk pincészete. Magyarország piacvezető pincészeténél vendégeink megismerkedhetnek a korszerű és a hagyományos bor- és pezsgőkészítés rejtelmeivel és olyan badacsonyi különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a Rózsakő, a Kéknyelű vagy a késői szüretelésű Olaszrizling.