A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Töpszli - Pinot Noir Késői Szüretelés

Varga Pincészet Töpszli - Pinot Noir Késői Szüretelés 2008

Véleményünk szerint

A visszafogott intenzitású bor illata piros bogyós gyümölcsökre és csipkebogyóra emlékeztet. Előre szólunk, hogy ezt a bort azoknak ajánljuk, akik szeretik az édes vöröset, hiszen a meglepetés a korty lenyelésekor jön. Kerek bor, közepes alkoholtartalommal, kellemes gyümölcsaromákkal, amelyek akár szörpbe is átmehetnek, nem utolsó sorban pedig édességgel találhatjuk magunkat szembe. A biztos siker receptje sokaknak, akik nem bírják a száraz borokat. Készítsünk hozzá palacsintatortát málna- vagy ribizli lekvárral.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-07-01

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  22000
 • Ár

  1399 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% pinot noir

A pincészet borbemutatása

"De gustibus non est disputandum", az ízlés nem vita tárgya. Mégis gyakran próbálkoznak vele. A szárazbor sznobok már a fehér édes borok ellen is ágálnak, az édes vörösborokat pedig a borkultúra elleni bűnténynek tartják. Holott Európa híres nagy borai között sok az édes vörös és a történelmi Magyarország területén is nagy hagyományai vannak a természetes édes vörösborok készítésének. A pinot noir fajta különösen alkalmas édes bor készítésre, ugyanis rendkívül jól cukrosodik és mivel szeptember középi érésű, gyengébb évjáratokban is megbízhatóan beérik. A cukortartalom növelése érdekében egy új eljárást alkalmaztunk, amelynek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a fürtöket tartó szálvesszőket és így megszűnik a kapcsolat a gyökérzet és a fürtök között. A szemek néhány hét alatt megráncosodnak, betöppednek, az ízeknek és a cukortartalomnak nagy koncentrációját hozva létre. A bor fantázianevét a ráncos, töppedt szőlőszemek látványa ihlette. Fogyasztását szobahőmérsékleten zsíros húsokhoz, fűszeres ételekhez, érlelt sajtokhoz ajánlom.

Érlelési információk

Nagyfahordós érlelésen esett át.

Pinceidő

2015

Hol vásárolható meg

CBA Vinotéka, Varga Pincészet Borfutár (www.vargabor.hu)

Varga Pincészet bemutatása

A badacsonyörsi hegy lábánál, a Balaton és a környező hegyek által körülölelt gyönyörű természeti környezetben, 5,6 hektáros ősfás parkban található családunk pincészete. Magyarország piacvezető pincészeténél vendégeink megismerkedhetnek a korszerű és a hagyományos bor- és pezsgőkészítés rejtelmeivel és olyan badacsonyi különlegességeket kóstolhatnak meg, mint a Rózsakő, a Kéknyelű vagy a késői szüretelésű Olaszrizling.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!