A pincészet borbemutatása
A parasztgazdaságban a fakádba szüretelt szőlő erjedése első harmadában – nehogy kifusson a murci – a lé egy részét leeresztették a pincében lévő kis hordókba. Ennek két haszna is volt. A kádon maradt csömöge töményebb – ezáltal piacosabb – lett. Ezt rendszerint eladták a cenzárnak.(borkereskedő). A hidegebb pincében a lassabban erjedő siller gyümölcsösebb-könnyedebb lett. Ezt itták ők maguk. Ajánlom szalonnához, kolbászhoz, paprikás krumplihoz.
Érlelési információkHáromhónapos tartályos érlelés. 2015 januárjában palackozták. |
Hol vásárolható meg
Colour Wineworld, Kadarka Borbár, Palack Borbár, Arany Kaviár Étterem, várhatóan a Bakator Borkereskedés.
Tüske Pince bemutatása
A tulajdonos, Halmai Csaba kertész végzettségű, tizenkét év üzemi szőlőtermesztési gyakorlat után 1994-től magánvállalkozó szőlész-bortermelő. A pincét a feleség nagyapjától örökölték, az ő neve volt Tüske. A kezdetben használt 4 ha részben saját telepítésű, részben nagyüzemtől örökölt ültetvényeket az elmúlt 10 év folyamán fokozatosan lecseréltük kisebb térállású, fajtailag-ökológiailag tömbösített ültetvényekre. A feldolgozó pince Szekszárd határában, az Istifángödri tanyasoron van. Az erjesztés 10-60 hektoliteres, saválló tartályokban történik, szükség esetén hűtve vagy fűtve. A vörösborok érlelését a löszpartba vájt, részben kitéglázatlan „lukpincékben”, fahordókban végzik.