A pincészet borbemutatása
Baranya völgyében, a nyugati-délnyugati teraszokon 12 esztendős tőkéken termett a szőlő (1-1,2 kg/tő) egy időjárási szélsőségektől mentes évben. A fajta által megkívánt két és fél év (részben idősebb) fahordós érlelést kapta meg. Ebből kifolyólag a fajtára jellemző szedres és áfonyás íz- és illatvilágot megőrizte. Közepes test és koncentráció teszi könnyen fogyaszthatóvá.
Érlelési információk28 hónap 5 hl-es első töltésű és 5 hl-es idősebb hordóban. Palackozva 2014 szeptemberében. |
Pinceidő2-3 év |
Tüske Pince bemutatása
A tulajdonos, Halmai Csaba kertész végzettségű, tizenkét év üzemi szőlőtermesztési gyakorlat után 1994-től magánvállalkozó szőlész-bortermelő. A pincét a feleség nagyapjától örökölték, az ő neve volt Tüske. A kezdetben használt 4 ha részben saját telepítésű, részben nagyüzemtől örökölt ültetvényeket az elmúlt 10 év folyamán fokozatosan lecseréltük kisebb térállású, fajtailag-ökológiailag tömbösített ültetvényekre. A feldolgozó pince Szekszárd határában, az Istifángödri tanyasoron van. Az erjesztés 10-60 hektoliteres, saválló tartályokban történik, szükség esetén hűtve vagy fűtve. A vörösborok érlelését a löszpartba vájt, részben kitéglázatlan „lukpincékben”, fahordókban végzik.