2006
2010-12-08 | Tóth AdriennTokajban az évjáratról tudni érdemes, hogy a hideg tél után meglehetősen lassan kelt életre a természet, a meleg májusban azonban a szőlők behozták lemaradásuk egy részét. A virágzásra a szokásosnál még így is később, de ideális körülmények között került sor.
Az őszre a helyi termelők úgy emlékeznek, mint az utóbbi évek egyik legmelegebb és legszárazabb szüreti időszakára, így a bizonyos páratartalmat igénylő nemes rothadás csak korlátozott mértékben indult el a fürtökön. A korai érésű zétáról már szeptember közepén el lehetett kezdeni az aszúszemek gyűjtését. A késői érésű furmint esetében október elejéig várni kellett az aszúzás megkezdésével, és azt a november eleji fagyokig folytathatták a termelők. Az ősz végi hideg idő további töppedést okozott a még kint levő szőlőbogyókban.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!