Abszint
Absinth
2016-02-03 | VinoportMagas alkoholtartalmú, 40-45%-os párlat, melynek a csillagánizs, valamint az édesgyökér adja jellegzetes ízét.
Ezt az italt Görögországban ouzo-nak, Törökországban, illetve a Közel-Keleten rakinak nevezik. A mediterrán területeken kiemelt szerepe van, Franciaországban és Spanyolországban ezeket a párlatokat anisnak nevezik, de a franciák legtöbbször pastist fogyasztanak, főleg nyáron, aperitifként. (Jéggel és vízzel felengedve tejszerű folyadékká válik és kellemesen hűsít a mediterrán forróságban.) Ugyanebbe a családba tartozik az újjáéledőben lévő abszint is, ami az ánizs mellett fehérüröm füvet (Artemisia absinthium) is tartalmaz. A francia abszintok édesebbek és az ánizs a meghatározó íz bennük.
Franciaországban 1914-ben betiltották az abszintot. Majd, miután újra engedélyezték az ánizstartalmú ital gyártását, piacra lépett az abszintjéről ismert Pernod utódja ánizslikőrjével, 1932-ben pedig Ricard a pastisszal. A gyártás központja Marseilles volt. Öldöklő konkurenciaharc kezdődött, mígnem 1975-ben a két rivális egyesült, Pernod-Ricard néven a bor- és párlatvilág egyik meghatározó tényezőjévé vált.
/Forrás: Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai, 620. o./
További párlatokkal kapcsolatos cikkekért ide kattintson>>
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!