A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Abszint

Absinth

2016-02-03 | Vinoport


Magas alkoholtartalmú, 40-45%-os párlat, melynek a csillagánizs, valamint az édesgyökér adja jellegzetes ízét.


Ezt az italt Görögországban ouzo-nak, Törökországban, illetve a Közel-Keleten rakinak nevezik. A mediterrán területeken kiemelt szerepe van, Franciaországban és Spanyolországban ezeket a párlatokat anisnak nevezik, de a franciák legtöbbször pastist fogyasztanak, főleg nyáron, aperitifként. (Jéggel és vízzel felengedve tejszerű folyadékká válik és kellemesen hűsít a mediterrán forróságban.) Ugyanebbe a családba tartozik az újjáéledőben lévő abszint is, ami az ánizs mellett fehérüröm füvet (Artemisia absinthium) is tartalmaz. A francia abszintok édesebbek és az ánizs a meghatározó íz bennük.

 

Franciaországban 1914-ben betiltották az abszintot. Majd, miután újra engedélyezték az ánizstartalmú ital gyártását, piacra lépett az abszintjéről ismert Pernod utódja ánizslikőrjével, 1932-ben pedig Ricard a pastisszal. A gyártás központja Marseilles volt. Öldöklő konkurenciaharc kezdődött, mígnem 1975-ben a két rivális egyesült, Pernod-Ricard néven a bor- és párlatvilág egyik meghatározó tényezőjévé vált.

 

 

/Forrás: Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai, 620. o./

 

További párlatokkal kapcsolatos cikkekért ide kattintson>>

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!