Aperitif
2009-04-17 | Tóth AdriennMivel várjuk a vendégeket? Pálinkával csak vész esetén.
Ma még mindig gyakran kerül aperitifként pálinka a poharakban. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ennek magas alkoholtartalma blokkolja ízlelőbimbóinkat, így ehhez az italhoz akkor érdemes kezdő italként fordulnunk, ha nem elvárásainknak megfelelően sikerült a vacsora.
Ha azonban elégedettek vagyunk munkánkkal, ne hagyjuk, hogy egy párlat elfedje teljesítményünket. Ehelyett válasszunk inkább egy pohár száraz pezsgőt vagy egy friss, savgazdag fehérbort, amely gondoskodik majd a megfelelő étvágy kialakításáról.
Példa: egy pohár száraz pezsgő vagy sauvignon blanc mellé adhatunk olajos magvakat vagy olajbogyót kínáljunk vendégfogadóként.
Érdekesség: Normandiában létezik egy pommeau névre hallgató aperitif, amely úgy készül, hogy hordóban összekeverik a még nem erjedő almalevet és az almapárlatot. Az ital a calvadostól alkoholtartalmat nyer, az almalé pedig édessé teszi, mivel abban a hozzáadott alkohol miatt nem indul meg a fermentáció.
Winelovers borok az olvasás mellé

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!