Aligoté
2016-02-03 | VinoportMind minőségét, mind termőterületét tekintve egyértelműen Burgundia második fehér szőlőfajtája, amely egyszerűbb, húzósabb, rövidebb életű bort ad, mint a chardonnay.
A franciaországi Burgundiában a borok túlnyomó többségét négy szőlőfajta adja, és hangsúlyozni kell, hogy a “burgundi” csaknem kizárólag egy fajtából készül. A vörösborok esetében ez a pinot noir és a gamay, a fehérboroknál a chardonnay és az aligoté (áligoté).
A bourgogne aligoté és az itt készülő pezsgők alapanyagául szolgáló szőlőfajta. A beültetett területek mintegy 6%-át teszi ki. Korábban igen elterjedt volt nagy hozama, rusztikussága okán, de mára már csak ez a fajta maradt meg az őshonos gouais családból. Régebben inkább vékony, magas savtartalmú borokat adott. A minőséget néhány termelőnek sikerült jelentősen javítania, így mára már néhány szép bor is készül belőle, ezek igen keresettek. Emiatt lassan a termőterülete is növekszik.
Felhasznált irodalom: Borászportál, Mészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai 70. o.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!