A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aligoté

2016-02-03 | Vinoport


Mind minőségét, mind termőterületét tekintve egyértelműen Burgundia második fehér szőlőfajtája, amely egyszerűbb, húzósabb, rövidebb életű bort ad, mint a chardonnay.


A franciaországi Burgundiában a borok túlnyomó többségét négy szőlőfajta adja, és hangsúlyozni kell, hogy a “burgundi” csaknem kizárólag egy fajtából készül. A vörösborok esetében ez a pinot noir és a gamay, a fehérboroknál a chardonnay és az aligoté (áligoté).

 

A bourgogne aligoté és az itt készülő pezsgők alapanyagául szolgáló szőlőfajta. A beültetett területek mintegy 6%-át teszi ki. Korábban igen elterjedt volt nagy hozama, rusztikussága okán, de mára már csak ez a fajta maradt meg az őshonos gouais családból. Régebben inkább vékony, magas savtartalmú borokat adott. A minőséget néhány termelőnek sikerült jelentősen javítania, így mára már néhány szép bor is készül belőle, ezek igen keresettek. Emiatt lassan a termőterülete is növekszik. 

 

Felhasznált irodalom: BorászportálMészáros Gabriella - Sánta Zoltán: Bortankönyv 1. – a világ borai 70. o.

 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!