A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Gamay

2016-02-03 | Vinoport


Korábban a gamayt egész Burgundiában termesztették, mivel könnyen művelhető, nagy hozamot adó szőlőfajta és gyorsan érő gyümölcsös vörösborok készíthetők belőle.


Franciaországban Beaujolais vidékén, gránitos talajon telepítik. Itt a gamay nagyon szép formáját mutatja: friss, dzsúszos, intenzíven gyümölcsös, epres ízvilágú vörös, könnyű tanninnal. Ez a szőlőfajta szinte kizárólag Beaujolais vidékén terem, miután II. (Bátor) Fülöp, Burgundia hercege 1395-ben kivágatta az összes tőkét a vidék és a világ talán legnagyobb presztízsű dűlőiből, a kissé északabbra fekvő Côte d’Or-ból, mondván, e nemes ültetvényekre nem való ez a középszerű bort adó, „plebejus” szőlő.

 

Beaujolais-tól északra, a Maconnais borvidéken gamay-ból készül a legtöbb Macon vörös és a Bourgogne Rouge kategóriájú borok egy része. A fajta a másik összetevője a Bourgogne Passe-Tout-Grains megnevezésű, pinot noir alapú házasításnak, ami nem áll olyan távol a svájci Döle-tól. Franciaországban is csak a Loire-völgyben és környékén találkozhatunk vele: a Gamay de Touraine, a Coteaux du Giennois, a Cötes du Forez és a Cöte Roannaise alapanyaga.

 

A gamay-t újabban Ausztráliában és Kaliforniában próbálgatja néhány termelő, mire képes ott a fajta. Kelet-Európában és Kaliforniában a gamay néven forgalmazott borok rendszerint kékfrankos , illetve pinot noir fajtát takarnak.

 

/Forrás: Borászportál/

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!