Baiju (pajcsiu)
2016-07-25 | VinoportA tömény, amiből a világon a legtöbb fogy.
A baijiu (amit magyarul pajcsiunak hívnak) Kína nemzeti itala, és mint ilyen, nem meglepő módon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott tömény alkohol a világon már most, évi 10-20 milliárd literrel. Gabonapárlat, fő alapanyaga a cirok.
Készítése során először gőzölt vagy vízzel kevert, darált gabonából és esetleg egyéb növényekből tömböt préselnek, majd ebből párás környezetben előállítják a qu (csu) nevű, immár gombákat és baktériumokat tartalmazó élesztőfélét. Ezt adják őrölve a beáztatott gabona-alapanyaghoz, majd földbe ásott gödrökben, vagy elásott agyagedényekben történik meg az erjedés. Az érlelés szintén agyagedényben zajlik. Végül következik az alkoholfok beállítása, a lepárlás után 70% körüli baijiut 50% körülire hígítják, majd a palackozás.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!