Barolo DOCG
2016-02-26 | VinoportOlaszország északnyugati részében elhelyezkedő Piemonte legelső bora a Barolo, amely minőségével és hírnevével méltó vetélytársa Toszkána legszebb vörösborainak.
A Barolo az egyike az első négy DOCG-nek (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), az olasz eredetvédelem legmagasabb kategóriájának. 1980-ban a Brunello di Montalcinóval, a Vino Nobile di Montepulcianóval és a Barbarescóval együtt kapta meg ezt a címet.
A bor egyetlen kékszőlő-fajtából, a nebbiolóból készül. Ez egy különösen masszív, sok meleget igénylő fajta, amellyel Piemontéban a barbera és a dolcetto mellett kékszőlő-fronton foglalkoznak.
A Barolo titka, hogy csak a legtöbb napsugarat élvező, mészköves talajú dűlőkbe kerül ezen a vidéken, a kevésbé kedvező adottságú területeket a másik két szőlőfajta foglalja el, még Barolo vidékének drága árfekvésű ültetvényeiben is. Azért van erre szükség, mert az összes Piemonte-i kékszőlő közül ez fakad a legkorábban és érik be a legkésőbb. Ennek a felépítésnek köszönhető, hogy hagyományosan legalább egy, de akár két évtizedes érlelésre ajánlották darabjait.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!