A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Biodinamikus művelésmód

2008-09-15 | Tóth Adrienn


Rudolf Steiner rendszerének középpontjában az a gondolat áll, hogy minden egyes birtok maga is egy élő szervezet.


A híres osztrák gondolkodó, Rudolf Steiner által nem sokkal a halála előtt, 1925-ben felállított rendszer középpontjában az a gondolat áll, hogy minden egyes birtok maga is egy élő szervezet. Ennek keretében a különböző műveletek elvégzésének idejéhez figyelembe veszik a hold, a csillagok és a bolygók mozgását, homeopatikus készítményeket használnak vagy házilag előállított növényi főzeteket.

 

Alapnak tekinthetjük a bio művelést, amelynek lényege, hogy elhagyjuk az olyan természetidegen anyagok alkalmazását, mint a felszívódó növény védőszerek, a gyomirtó, a szintetikus műtrágya. Eddig tart a bio. A biodinamika módszerei ehhez képest két fronton is bővülnek, egyrészt a preparátumok, másrészt a vetési naptár által.

 

 

Az előbbiek többek között növényi részekből, tehéntrágyából, kvarclisztből álló komposztok, amelyeket alkalmazásuk előtt fél évre elásnak a földbe. Ezt követően a preparátumokat vagy a talajba csepegtetik vagy rápermetezik a növényre.

 

A vetési naptár alapja, hogy a növényt a természet részéről különböző impulzusok érik, amelyek négy csoportba sorolhatók, így a rendszer megkülönböztet gyökér, gyümölcs, levél és virág napokat. A naptár szerint pedig meghatározott munkaműveletek rendelhetőek az adott napokhoz, ez elősegíti, hogy a birtokon dolgozók felvegyék a természet ritmusát, és együtt tudjanak működni annak erejével.

Franz Weninger, soproni borász:

"A munkánk a természet közeli és mély megfigyelésén alapszik. A hold köztudottan kapcsolatban áll az apállyal és a dagállyal. A biodinamikus megfigyelések szerint ezek a folyamatok ugyanúgy lezajlanak a talajban is, ahol valamikor magasabb a vízszint, valamikor pedig jobban visszahúzódik a nedvesség. A hold különbözőképpen veri vissza a nap sugarait is, ami szintén hatást gyakorol a növényekre. Továbbá figyelembe vesszük az egyes évszakok váltakozását is.

A kiindulópontot ahhoz, hogy valaki megértse ezt a szemléletmódot, a biogazdálkodás jelenti. Ez azon az elven alapszik, hogy nem permetezhetsz vegyszerekkel, hiszen azok beleépülnek a növénybe, és azon keresztül később a borba is. Véleményem szerint pedig ez bármilyen kismértékű is, végül az ízt is befolyásolja.

Ha a biodinamikus gazdálkodás mellett döntesz, a vegyszermentes biotechnológián is túllépsz. Az európai eredetű irányzatnak az a fő célja, hogy garantálja a növény egészségét. Ennek érdekében egy hagyományokon alapuló szabályrendszert és különböző speciális készítményeket használ, például gyógynövényeket és teákat.

A rendszer érdekessége, hogy nem klasszikus tudományos módszereken alapszik, mint például a laboratóriumi vizsgálatok, inkább az emberi tapasztalaton és megfigyeléseken. Rudolf Steiner, az iskola megalapítója olyan módon akarta meggyógyítani és megerősíteni a növényeket, ahogy azt az emberekkel is tette."

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!