A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Cru Bourgeois

Bordeaux borai

2016-02-06 | Vinoport


A sokak által igazságtalannak és elavultnak tartott bordeaux-i borminősítési rendszer kiegészítéseként jött létre.


Az 1855-ös, a médoci vörös- és sauternes-i fehérborok akkori presztízse és ára alapján felállított, az egyes chateau-ket minősítő rendszer kiegészítése. Mivel az csak néhány birtokot érintett, 1932-ben létrejött, és a többi számára is lehetőséget kínált a Cru Bourgeois klasszifikáció, amelyben akkor 444 birtok került felsorolásra. A Cru Bourgois borok presztízse valamivel Cru Classé minősítést elért borok alá tehető, de mindenképpen jó minőséget képviselnek.

Reform helyett bukás

A rendszert 2000 és 2003 között három lépésben próbálták meg felülvizsgálni, a birtokokat újraosztályozni. A leminősített chateau-k száma elérte a 247-et. Persze ezek a birtokok perre vitték az ügyet, a bíróságok pedig számos forduló után, 2007-ben érvénytelenítették a leminősítést, sőt az egész Cru Bourgeois rendszert, és ezzel együtt minden kapcsolódó terminus használatát.

 

A Cru Bourgeois  végül nem mint klasszifikáció, hanem mint a borok címkéjén megjelenő terminus éledt újjá. 2008 óta a Cru Bourgeois címet az egyes évjáratok, és nem a chateau-k vagy a területek kapják. Bármely Médocban készült bor jelentkezhet a hivatalos kóstolóbizottság értékeléséért, de az egyszer, az egy bizonyos évjárat borával elért eredmény nem garancia a pincészet többi, későbbi borainak felértékelésére is. Vagyis az egyes pincészeteknek évjáratonként, boronként kell kiérdemelniük ezt a címet.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!