Csopaki Kódex
2015-10-14 | VinoportA Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.
A Kódex védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán eredetileg a Csopakon élt nemesség középkori pecsétjéről származik, ma egyben Csopak község hivatalos címerének központi figurája is. A Kódex védjegy hivatalosan bejegyzett megjelölés, melynek tulajdonosa a Csopaki Önkormányzat.
Működés
A VINEA CSOPAK egy bárki számára elérhető, nyitott rendszerként működik. Mindkét minősítési szint esetében az általános alapfeltétel, hogy a termelő hegyközségi tag legyen és a szintenként szigorodó előírásoknak megfelelő olaszrizling területtel rendelkezzen.
Vinea Csopak hegybor minősítés előfeltétele a tavaszi bírálaton való megfelelés és a minőségi szinthez kötődőszabályok teljesítése.
Vinea Csopak dűlőbor minősítés előfeltétele az őszi bírálaton való megfelelés és a Csopaki Kódex összesszabályának teljesítése. A Csopaki Kódex szabályai szerint készült dűlőborok viselhetik a Kódex védjegyét. A védjegy megszerzéséhez mind a területnek, mind bornak egy összetett ellenőrzési folyamaton kell átesnie. A Kódex rendszeréhez minden év elején lehetőség van csatlakozni az adminisztrációt végző és az ellenőrzéseket szervező Kódex titkárnál.
Ellenőrzés
Minden a Kódex oltalma alá kerülő terület, illetve a Kódex védjegyére pályázó bor évente öt ellenőrzési ponton kell, hogy átessen:
- Metszési ellenőrzés: metszés- és művelésmód, tőkehiány vizsgálata.
- Zsendülési ellenőrzés: soraljművelés, zöldmunka, fürtszám vizsgálata.
- Szüreti ellenőrzés: termés mennyiség és minőség, mustfok vizsgálata.
- Pincemunka ellenőrzés: pince higiénia ellenőrzés, újbor kóstolás.
- Csopaki Bírálat
Bizottságok
A Csopaki Kódex szabályainak betartását három bizottság felügyeli, melyek munkáját két állandó ügyvivő szervezi.
Forrás és részletek a csopaki.hu oldalon.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
"A bor jó, 100% szőlőből készül, van benne szenvedély, művészet, és ott van benne az őseink története"
Az anyaföld gyógyítása a mezőgazdaság által - Idén 100 éves a biodinamikus mozgalom
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!