A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csopaki Kódex

2015-10-14 | VinoportA Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A Csopaki Kódex négy pillérbe gyűjtve tartalmaz termelési előírásokat. A védjegyével ellátott boroknak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie.

 

A Kódex védjegyében szereplő kétfarkú oroszlán eredetileg a Csopakon élt nemesség középkori pecsétjéről származik, ma egyben Csopak község hivatalos címerének központi figurája is. A Kódex védjegy hivatalosan bejegyzett megjelölés, melynek tulajdonosa a Csopaki Önkormányzat.

Működés

A VINEA CSOPAK egy bárki számára elérhető, nyitott rendszerként működik. Mindkét minősítési szint esetében az általános alapfeltétel, hogy a termelő hegyközségi tag legyen és a szintenként szigorodó előírásoknak megfelelő olaszrizling területtel rendelkezzen.

Vinea Csopak hegybor minősítés előfeltétele a tavaszi bírálaton való megfelelés és a minőségi szinthez kötődőszabályok teljesítése.

 

Vinea Csopak dűlőbor minősítés előfeltétele az őszi bírálaton való megfelelés és a Csopaki Kódex összesszabályának teljesítése. A Csopaki Kódex szabályai szerint készült dűlőborok viselhetik a Kódex védjegyét. A védjegy megszerzéséhez mind a területnek, mind bornak egy összetett ellenőrzési folyamaton kell átesnie. A Kódex rendszeréhez minden év elején lehetőség van csatlakozni az adminisztrációt végző és az ellenőrzéseket szervező Kódex titkárnál.

 

Ellenőrzés

Minden a Kódex oltalma alá kerülő terület, illetve a Kódex védjegyére pályázó bor évente öt ellenőrzési ponton kell, hogy átessen:

Bizottságok

A Csopaki Kódex szabályainak betartását három bizottság felügyeli, melyek munkáját két állandó ügyvivő szervezi.

Forrás és részletek a csopaki.hu oldalon.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!