A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

DO, DOCa

A spanyol eredetvédelem

2016-03-14 | Vinoport


A helyi PDO vagy OEM borok megfelelője Spanyolországban a DOP (Denominación de Origen Protegida), és ezen belül két kategória létezik.


DO: a Denominación de Origen ellenőrzött származási hely, ahol a szőlőültetés és a borkezelés pontos szabályok betartásával történhet. Az ide sorolandó csaknem 70 szőlőterület közül a legtermékenyebb borvidék, a Cava hazája, Penedès.


DOCa: a Denominación de Origen Calificada olyan elismert DO területeket jelez, amelyek még szigorúbb szabályokat követnek és különösen kiemelkedő minőségűek. Jelenleg összesen két ilyen terület van Spanyolországban: Rioja és Priorat.

VP: a Vinos de Pago birtokbor, amely legalább öt évig egy, már tíz éve nemzetközileg ismert birtok saját szőlőjében termelnek. (Az első ilyen bor a Clos Mogador a DOCa Priorat)

 

VCIG: a Vinos de Calidad con Indicación Geográfica minősítést általában átmenetileg használják az egyes területek, mielőtt megszereznék a DO státuszt. A kapcsolódó szabályok kevésbé szigorúak, mint a DO esetében, viszont a VdIT kategóriánál magasabbak a követelmények.

 

 

Az IGP, vagy magyarul FN borok itt IGP (Indicación Geográfica Protegida) megjelöléssel kerülhetnek forgalomba. Ennek szabályozási rendszere természetesen jóval engedékenyebb, így ezek a borok sokszor helyben nem tradicionális szőlőfajtákból készülnek, vagy nagyobb területek házasításai. 

 

VdIT: Vino de la Tierra területből közel 50 van jelenleg, többségük magasabb minősítés elérésére pályázik.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!